Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα θέματα που αφορούν ευρύτερα στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η εμβάθυνση και η διεύρυνση, καθώς και άλλα τρέχοντος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια και η λαθρομετανάστευση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, με τον Ολλανδό Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Frans Timmermans, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναφορικά με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, οι κ.κ. Βαληνάκης και Timmermans υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών χωρών διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά ο έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών: «Μόνο μέσα από τη συνεργασία και τον συντονισμό μπορεί να υπάρξει μια αποφασιστική απάντηση στην κρίση αυτή και στον κίνδυνο να μετεξελιχθεί σε κρίση στην πραγματική οικονομία. Ο στόχος, λοιπόν, αυτός μας βρίσκει και τους δυο στην ίδια γραμμή. Βεβαίως εξήγησα στον κ. Timmermans και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως, οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα ώστε να μην πληγούν από την κρίση. Συζητούμε, λοιπόν, όλα αυτά τα θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένου ότι είναι αναγκαία η συνεργασία για να αντιμετωπιστεί καλύτερα η διεθνής κρίση και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της».

Σχετικά με το θέμα της εμβάθυνσης, ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης της πορείας επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας και επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις προσπάθειες της Ιρλανδικής κυβέρνησης να βρεθεί μια λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε από το αρνητικό δημοψήφισμα. Ως προς τη διεύρυνση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή ελληνική θέση, ότι δηλαδή «για να προχωρήσει η διεύρυνση πρέπει τα  υποψήφια κράτη να σέβονται όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα σημαντικό κριτήριο και προαπαιτούμενο είναι οι κανόνες της καλής γειτονίας, ιδιαίτερα για τις χώρες που δεν έχουν επιδείξει μια τέτοια συμπεριφορά και που πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το κριτήριο είναι πολύ σημαντικό για την παραπέρα πορεία τους».