Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2005
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην ανάπτυξη των συνοριακών περιοχών και την διασυνοριακή συνεργασία τόνισε μεταξύ άλλων:
"Στο Υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να στρατευθούμε στον απώτερο στόχο της κυβέρνησης για την καθημερινότητα του πολίτη και να συμβάλλουμε ειδικότερα στην ανάπτυξη των ακριτικών νησιών μας. Κατά το πρόσφατο παρελθόν τα νησιά μας ήταν το τέλος του πουθενά. Τώρα πλέον αναπτύσσονται σχέσεις κατά μήκος όλων των εξωτερικών μας συνόρων. Προσπαθούμε κι εμείς ως Υπουργείο Εξωτερικών να βοηθήσουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Να βοηθήσουμε τις γειτονικές μας χώρες στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να γίνουν σταθεροί και συνεργάσιμοι γείτονες".
Για το θέμα της επιβολής του φόρου των 50 δολαρίων από την Τουρκική κυβέρνηση ο κ. Βαληνάκης είπε:
"Η Συνθήκη Σένγκεν είναι εξαιρετικά περιοριστική. Γι’ αυτό ταυτόχρονα προσπαθούμε με διάφορες πρακτικές να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Πρόσφατα υπήρξε μια νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία εξαιρεί από το φόρο των πενήντα δολαρίων ορισμένες περιπτώσεις, όπως τις εκδρομές προς τα νησιά εφόσον αυτές είναι εντός 24 ωρών. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται από τα κατώτερα τουρκικά όργανα άλλοτε πιο καλά, άλλοτε λιγότερο καλά. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να περιλαμβάνεται και η διανυκτέρευση, αλλά σε ορισμένα σημεία των ακτών μας απέναντι στην Τουρκία αυτό δεν εφαρμόζεται. Πιστεύουμε πάντως ότι τελικά η Τουρκία θα συμφωνήσει και θα αυξήσει τις δυνατότητες επισκέψεων προς τη δική μας πλευρά".
Και προσέθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θέλει:
"Στις θρησκευτικές ή άλλες γιορτές να μπορούν να επισκέπτονται τα νησιά για ένα διήμερο ή τριήμερο χωρίς να πληρώνουν τον φόρο αυτό. Όμως η Τουρκία αποφασίζει μόνη της κυριαρχικά. [ ] Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. Πρέπει η σχέση μας να είναι σε ισότιμη βάση. Δεν μπορεί οι δικοί μας οι νησιώτες να πηγαίνουν απέναντι, να τονώνουν την τοπική οικονομία της άλλης πλευράς, χωρίς και οι Τούρκοι να ανταποκρίνονται με μέτρα που βοηθούν και τη δική μας ανάπτυξη. Αυτός είναι ο βασικός στόχος τον οποίο υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε".
Σχετικά με τα μέτρα που έχει πάρει το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλει στην κυβερνητική προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού ο κ. Βαληνάκης:
"Έχουμε βάλει ως στόχο να βοηθήσουμε τους Ακρίτες μας. Να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης σε ό,τι αφορά βέβαια τις δικές μας αρμοδιότητες, διότι μην ξεχνάμε, εμείς είμαστε Υπουργείο Εξωτερικών. Χρειάζεται λοιπόν όλοι οι τουριστικοί φορείς να συμβάλουν, ώστε να βοηθήσουν να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Έχουμε δώσει προτεραιότητα σε Προξενεία που αφορούν σε νέες πηγές τουριστών από χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα. Εμείς ανοίγουμε τον δρόμο, αλλά δεν πρόκειται να χτυπήσει ένας Κινέζος τυχαία την πόρτα ενός ξενοδοχείου στην Σάμο. Χρειάζεται προσπάθεια και συντονισμός των ξενοδόχων, των τουριστικών πρακτόρων και άλλων φορέων ώστε να επωφεληθούν τα νησιά. Μπορούμε από τη δική μας πλευρά να συμβάλλουμε με επαφές με τις άλλες κυβερνήσεις. Επιθυμούμε οι ξένοι που βρίσκονται στις Μικρασιατικές ακτές ή κοντά στις Μικρασιατικές ακτές και περνούν τις διακοπές τους ή βρίσκονται εκεί για δουλειές να συμπληρώνουν τις διακοπές τους με μια μετάβαση στα ελληνικά νησιά.. Πιστεύω ότι αυτό θα τροφοδοτήσει μεγαλύτερη ανάπτυξη στα δικά μας τα νησιά, γι’ αυτό το υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε".