κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταφερόμαστε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θα συναντήσουμε εκεί τον κ. Ιωάννη Βαληνάκη, Υφυπουργό Εξωτερικών. Κύριε Βαληνάκη καλημέρα σας από τον «FLASH».
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Σταματόπουλε.
κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσουμε από μία πρώτη αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες;
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, πρόκειται για μία καθαρή νίκη του Μπαράκ Ομπάμπα. Είναι νομίζω θετικό ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής. Είναι ταυτόχρονα πιστεύω μια ιστορική μέρα για την αφροαμερικανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και για την ίδια την αμερικανική διπλωματία. Από εκεί και πέρα θα πρέπει κανείς να πει ότι η εκλογή του Ομπάμα στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών σηματοδοτεί μια αλλαγή της οποίας τις διαστάσεις θα τις αντιληφθούμε συν τω χρόνω. Νομίζω ότι πιο εμφανής θα είναι η αλλαγή στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών και λιγότερο στην εξωτερική πολιτική και αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν υπονοώ ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, αλλά ότι δε θα συμβούν άμεσα όπως αρκετοί προσδοκούν.
κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και επειδή έχουμε μάθει να ομφαλοσκοπούμε κ. Βαληνάκη και το γνωρίζετε αυτό και από την ακαδημαϊκή σας πορεία και από την πορεία σας ως πολιτικού. Το ίδιο μικρό καλάθι πρέπει να κρατάμε φανταζόμαστε και στα λεγόμενα εθνικά θέματα, δηλαδή Κυπριακό, Σκοπιανό ή ελληνοτουρκικές σχέσεις.
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, έχουν καλλιεργηθεί υψηλότατες προσδοκίες και νομίζω ότι χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να κρατάμε μικρό καλάθι.
κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για παράδειγμα στο Σκοπιανό η στάση του κ. Ομπάμα έτσι όπως εκφράστηκε προεκλογικά ήταν εντελώς διαφορετική απ’ αυτή που ίσως κάποιοι ανέμεναν.
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Ναι, έλεγα προηγουμένως ότι είναι ιδιαίτερα θετικό και ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα ψήφισε μαζικά όπως αντιλαμβάνομαι υπέρ του κ. Ομπάμα και αυτό είναι σημαντικό για μας και ας μην ξεχνάμε ποτέ τη σημασία που έχει η δική μας η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου διακρίνονται ιδιαίτερα, αλλά και ως γέφυρα με την Ελλάδα.Και επίσης ιδιαίτερα θετικό ότι μαζί με τον κ. Ομπάμα είναι ο κ. Μπάιντεν ως Αντιπρόεδρος, ο οποίος έχει πολλές φορές σταθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων.
κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για κάποιους στο όριο της παρεξηγήσεως.
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Ήταν πάντα θετικός για τις δικές μας απόψεις. Όπως και ο κ. Ομπάμα στις θέσεις που προεκλογικά εξήγγειλε και αυτά είναι φυσικά θετικά δείγματα. Από εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι η εξωτερική πολιτική είναι ένα πεδίο που οι επαναστατικές μεταβολές δεν είναι νοητές και μια αλλαγή πολιτικού προσωπικού δεν μεταφράζεται σε δραματική αλλαγή πολιτικής, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική που το στοιχείο της συνέχειας είναι πολλές φορές ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα των κρατών. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και οι γραφειοκρατίες που λειτουργούν ως φύλακες θεσμικής μνήμης.
κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις, ποια διαφορά βασική μπορεί να υπάρχει κ. Βαληνάκη;

κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η προηγούμενη κυβέρνηση Μπους είχε ξεκινήσει πολύ αρνητικά τη συνεργασία της με την Ευρώπη. Αυτό είχε ιδιαίτερα σημειωθεί από ευρωπαϊκής πλευράς. Ευτυχώς είχαμε βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια.Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την καινούργια κυβέρνηση, έτσι όπως έχει εκφραστεί ο κ. Ομπάμα προεκλογικά και γνωρίζοντας τον κ. Μπάιντεν, οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ακόμα καλύτερες και υπάρχουν περιθώρια για να γίνουν οι σχέσεις αυτές ακόμα καλύτερες, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη πρέπει να καθοδηγήσουν την παγκόσμια κοινότητα σε μια σημαντική στενή συνεργασία, δεδομένου ότι χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόσφατη κρίση, η οποία σημειωτέον έπαιξε και αυτή το δικό της ρόλο για την εκλογή του Προέδρου Ομπάμα.

κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και επειδή παρατηρήσαμε ότι είπατε πως στο εσωτερικό οι αλλαγές θα είναι περισσότερες, επικαλούμενοι κυρίως την ιδιότητά σας κ. Βαληνάκη του Πανεπιστημιακού, ποιες αλλαγές περιμένετε στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών;

κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Στο εσωτερικό της Αμερικής νομίζω ότι θα υπάρξει πρώτα-πρώτα μια άμεση έμφαση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Είναι πολύ φυσικό και ίσως και ακόμα πριν αναλάβει επίσημα η κυβέρνηση Ομπάμα να δώσει δείγματα της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει. Υπάρχει μια πληγή, ένα πλήγμα στο γόητρο των Ηνωμένων Πολιτειών ως της ισχυρότερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο. Αυτό το οποίο ζήσαμε τους τελευταίους μήνες και που βέβαια είχε και αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.Είναι βέβαιο ότι θα πρέπει ο νέος Πρόεδρος σχεδόν αποκλειστικά τον πρώτο καιρό να αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και βεβαίως των προβλημάτων στην απασχόληση που αυτά δημιουργούν. Είδαμε σκηνές τις τελευταίες εβδομάδες να εκτυλίσσονται στην Αμερική, που δεν πιστεύαμε ότι είναι δυνατόν να συμβούν ή τέλος πάντων να συμβούν σε αυτή την κλίμακα, διότι πάντα βεβαίως υπήρχαν και οι φτωχοί και οι άνθρωποι οι οποίοι πλήττονταν από τις κρίσεις. Αυτό όμως το οποίο συνέβη είναι το πρώτο μέλημα γενικά για τον νέο Πρόεδρο και ο κ. Ομπάμα είπε από την αρχή ότι θα το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, έδωσε δείγματα της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Βεβαίως από τα προεκλογικά μέχρι αυτά τα οποία θα γίνουν στην πράξη υπάρχει συνήθως μια απόσταση. Θα την δούμε όπως στην πράξη αυτή την στάση που θα ακολουθήσει και πιστεύω ότι το κύριο μέλημα που εμάς εδώ μας ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν και μάλιστα να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες τη σχέση τους, τη σχέση συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έχουμε στις 15 Νοεμβρίου τη Σύνοδο Κορυφής, μιας μεγάλης Συνόδου Κορυφής των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων. Βεβαίως αυτή θα γίνει ακόμα από την κυβέρνηση Μπους, αλλά είναι προφανές ότι το στίγμα της νέας αμερικανικής διοίκησης θα είναι παντού.

κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βαληνάκη ευχαριστούμε πολύ για τη συζήτηση που είχαμε.
Ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών ο κ. Γιάννης Βαληνάκης.
Καλή σας ημέρα από τον «FLASH».