Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Βαληνάκη, στην Πράγα. Ο κ. Βαληνάκης ενημερώθηκε για τις προτεραιότητες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που θα θέσει η Τσεχία ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2009.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Τσεχικής Κυβέρνησης, κ. Alexandr Vodra, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Jan Kohout, όπου αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα τρέχοντος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως μεταξύ άλλων η Συνθήκη της Λισαβώνας και ο κοινοτικός προϋπολογισμός, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα διεθνούς συγκυρίας όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Έγινε μια εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση. Συζητήθηκαν ουσιαστικά όλα τα θέμα που βρίσκονται στην αιχμή του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των άμεσων αλλά και μεσοπρόθεσμων συνεπειών της είναι πρώτη προτεραιότητα. Μια προτεραιότητα που συνδέεται και επηρεάζει τους μεγάλους στρατηγικούς στόχους της Ένωσης όπως η ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης και τελικά θέσης σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβώνας. Επίσης η πορεία της διαδικασίας διέυρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τσεχίας που αφορά στην διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας υπογραμμίζοντας «Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι πολύ σημαντική για την Τσεχία η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία της Ένωσης το επόμενο εξάμηνο, αλλά είναι και μια κρίσιμη απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιτρέπει στην διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μετά και από την επικείμενη επικύρωση της Συνθήκης από το Σουηδικό Κοινοβούλιο ο αριθμός των Κρατών – Μελών που θα έχουν κυρώσει τη Συνθήκη είναι 23. Θεωρώ ότι πλέον διαγράφεται ξεκάθαρα η ισχυρή πολιτική βούληση όλων μας στην Ένωση να προχωρήσουμε μπροστά θωρακίζοντας θεσμικά και πολιτικά την ΕΕ. Αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα που η Ευρώπη το έχει ανάγκη στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε».

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν άλλες κρίσιμες ευρωπαϊκές πολιτικές και πρωτοβουλίες όπως η ενέργεια και το περιβάλλον και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Ειδικότερα για το τελευταίο, ο κ. Βαληνάκης τόνισε « υπάρχει νομίζω πλέον πλήρης συνειδητοποίηση των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα και της ανάγκης να προωθηθούν με μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα κοινές πολιτικές για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και αντιμετώπισή του».