ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2004
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
1η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, πλαισιούμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, ενημέρωσε τους Έλληνες δημοσιογράφους για τις συζητήσεις που είχαν οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στις 14.00 (τοπική ώρα).
Ο Πρωθυπουργός στη σύντομη εισαγωγική παρέμβασή του τόνισε τα εξής:
«Κατά βάση θέλω να σας ενημερώσω για μια διαπίστωσή μου. Η αίσθηση που αποκομίζουμε όλοι είναι πως υπάρχει κατ` αρχάς η διάθεση να φτάσουμε σε συμφωνία. Δηλαδή, σημαντικές διαφορές που διαπιστώθηκαν, πολύ έντονα βέβαια, τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την ιταλική προεδρία, αλλά και για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα έκτοτε, φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν, να υπάρξουν συμβιβασμοί.
Πρέπει να σας πω ότι αυτό το θεωρώ θετικό. Θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο για την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην έχουμε συμφωνία, να έχουμε πάλι ναυάγιο στο θέμα της συζήτησης του Συντάγματος.
Εκτιμώ, λοιπόν, ότι έστω και συγκρατημένα θα έλεγε κανείς ότι το πράγμα δείχνει αισιόδοξο αυτή τη φορά και ελπίζουμε ότι αύριο θα έχουμε ευτυχή κατάληξη.»
Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ (STAR): Κύριε Πρόεδρε, πληροφορηθήκαμε ότι το Ευρωπαϊκό Λαίκό Κόμμα πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Βρετανό Επίτροπο Κρις Πάτεν. Θα ήθελα την άποψή σας γι` αυτή την υποψηφιότητα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω το εξής: Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως νικητής των πρόσφατων ευρωεκλογών και ως η ισχυρότερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει κάθε λόγο να έχει βαρύνοντα λόγο και ρόλο στη διαδικασία αυτή και να θέλει να έχει υποψήφιο, ο οποίος να ανήκει στις τάξεις του. Από εκεί και πέρα όμως, είναι μια διαδικασία ανοικτή, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Όπως ξέρετε στη διαδικασία αυτή γίνονται πάρα πολλές συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις. Κατά συνέπεια, θα μου επιτρέψετε να πω ότι πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν θα ήθελα να μιλήσω πολύ περισσότερο γι` αυτό και ειδικά για συγκεκριμένα πρόσωπα.
Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΤ1): Κύριε Πρόεδρε, παρά το γεγονός ότι δεν θέλετε να μιλήσετε για πρόσωπα, ακούγεται έντονα τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα και το γράφουν και σήμερα ορισμένες ευρωπαϊκές εφημερίδες, το ενδεχόμενο να είναι ο κ. Σημίτης υποψήφιος για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Αν υπάρξει κάτι τέτοιο η δική σας στάση ποια θα είναι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ούτε μου έχει λεχθεί, ούτε έχει συζητηθεί, τουλάχιστον από όσο γνωρίζω εγώ. Εάν ετίθετο, αναμφισβήτητα θα είχα τελείως διαφορετικά κριτήρια. Γιατί, βεβαίως, ξέρετε ότι έχω πολύ έντονα ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά εάν ετίθετο ζήτημα να υπάρχει Ελληνας υποψήφιος, βεβαίως θα έπρεπε να αναθεωρήσω πολλές από τις απόψεις μου. Κατ` αρχήν, λοιπόν, θα σας έλεγα ότι θα ήμουν θετικός, για λόγους τους οποίους νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι και -θα μου επιτρέψετε να πω- προσυπογράφουμε.
Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (ΕΘΝΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, σήμερα το μεσημέρι είχατε μια σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Θα μας πείτε τι συζητήσατε; Συζητήσατε καθόλου και για την τελωνειακή ένωση της Κύπρου με την Τουρκία;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έγινε καμία συζήτηση επί της ουσίας. Ηταν καθαρά συνάντηση φιλοφρονήσεων. Όπως ξέρετε, έχουμε μία πολύ καλή σχέση. Επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα, τα γνωρίζετε όλα αυτά και τις συζητήσεις που έχουν γίνει, αλλά σήμερα δεν υπήρχε τίποτα επί της ουσίας, παρά μόνο μια «συμπαθής καλημέρα».
Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ (ALTER): Κύριε Πρόεδρε, τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον κ. Κρις Πάτεν, θα τον ψηφίζατε εσείς για Πρόεδρο της Επιτροπής;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα και πριν ποια είναι η άποψή μου για την επιλογή, για την απόφαση που πήρε ως ζήτημα αρχής το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο προσώπων και στη διαδικασία, για λόγους αρχής, δεν θέλω να υπεισέλθω. Είναι μια διαδικασία που θα αρχίσει αργότερα, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή αποτελέσματα και νομίζω ότι θα ήταν και άκομψο να αρχίσω να συζητώ για συγκεκριμένα πρόσωπα.
Χ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ (ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πρώτον, με ποια θέματα καταπιάστηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συζήτηση που κάνατε μέχρι τώρα. Και δεύτερον, όταν λέτε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει βαρύνοντα λόγο, όσον αφορά βέβαια την εκλογή νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προφανώς δεν θεωρείτε καθοριστικό λόγο. Διότι, ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Ε.Λ.Κ. μπορεί να αποφασίσει μόνο του για τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν είναι έτσι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας μίλησα για βαρύνοντα λόγο. Λοιπόν, δεν βλέπω να έχουμε κάποια διαφορετική βάση στο σκεπτικό μας. Γι` αυτό, βλέπετε ότι αποφεύγω να υπεισέλθω σε συζήτηση προσώπων. Όσον αφορά το αρχικό σας ερώτημα, όλα τα θέματα ετέθησαν. Υπάρχουν δύο κείμενα που κατέθεσε η ιρλανδική προεδρία. Το ένα είναι τα σημεία στα οποία εκτιμά ότι υπάρχει ήδη συμφωνία. Το άλλο είναι εκείνα που χρειάζονται ακόμη επεξεργασία. Βεβαίως, συμπεριλαμβάνονται και μια σειρά από θέματα, κυρίως το επίμαχο θέμα της διπλής πλειοψηφίας, ας το πω έτσι. Εν πάση περιπτώσει, μπορώ να σας πω ότι, διακρίνοντας τις βασικά αντιμαχόμενες πλευρές στο ζήτημα, γιατί είναι καταγεγραμμένες από όλο το διάλογο που έχει γίνει όλους αυτούς τους μήνες, φαίνεται ότι υπάρχει μια διάθεση επίτευξης συμφωνίας, σύγκλισης, συμβιβασμού. Αλλά, αυτό μένει να αποδειχθεί, μάλλον αύριο.
Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ (ΠΡΙΝ): Κύριε Πρόεδρε, διαβάζοντας το σχέδιο Συμπερασμάτων είδα μια σειρά μέτρα, περιοριστικά των ελευθεριών, για την ασφάλεια. Υπό το κράτος των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και της αποχής των Ευρωπαίων πολιτών της προηγούμενης εβδομάδας, το γεγονός ότι κι εσείς στην Ελλάδα υποχρεωθήκατε να ψηφίσετε έναν τρομονόμο περιοριστικό των ελευθεριών, πιστεύετε ότι μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση αυξάνουν την ελκυστικότητα της Ε.Ε. στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Δελαστίκ, εγώ πιστεύω και το πιστεύω πολύ βαθιά ότι η Ευρώπη, η Ε.Ε., είναι χώρος ελευθερίας, απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτικών δικαιωμάτων και με αυτή την έννοια πιστεύω ότι το να πορευόμαστε ή να συμπορευόμαστε με τους εταίρους μας στη διασφάλιση όλων εκείνων των προϋποθέσεων, που επιτρέπουν στους πολίτες να απολαμβάνουν αυτής της ελευθερίας και του απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι σωστή επιλογή. Κατά συνέπεια, στο μόνο σημείο που -αν μου επιτρέπετε- θα ήθελα να διαφωνήσω μαζί σας, γιατί εμπεριείχε και μια χροιά άποψης το ερώτημά σας, είναι ότι δεν μας αναγκάζει κανένας. Μαζί αποφασίσαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής το Μάρτιο, ότι πρέπει να κάνουμε μια σειρά από πράγματα για να αυξήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Αυτό είναι όλο.
Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ (ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα; Δηλαδή, κάποια σημεία στα οποία δεν μπορείτε να υποχωρήσετε; Και θα ήθελα, ειδικότερα, να μου πείτε για τον αριθμό των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014 και μετά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η άποψή μας είναι γνωστή. Σε αυτήν έχουμε επιμείνει. Τουλάχιστον, στην πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα διασφαλίζεται, ικανοποιείται αυτή η πρόταση. Θα επιμείνουμε σε αυτήν, αλλά πρέπει να σας πω ευθέως τη δική μου αντίληψη: Θεωρώ ότι οι βασικές απαιτήσεις της Ελλάδας ικανοποιούνται από το υφιστάμενο κείμενο και πάντως θεωρώ πολύ σημαντικότερο να έχουμε μεθαύριο το πρωί συνταγματική συνθήκη, παρά οτιδήποτε άλλο.
Σας ευχαριστώ.