Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΤ και στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή", ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, εξήγησε αναλυτικά πώς ικανοποιούνται τα ελληνικά συμφέροντα, μέσα από τα κείμενα του διαπραγματευτικού πλαισίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
"Όποιος διαβάσει τα κείμενα, θα δει ότι για πρώτη φορά υπάρχουν, τόσο αυστηροί προσδιορισμοί, τόσο αυστηρές προϋποθέσεις, τέτοιοι όροι δεσμευτικοί για μια υποψήφια χώρα … Στις προηγούμενες περιπτώσεις όλες οι υποψήφιες χώρες κρίνονταν με τα γνωστά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Τρία κριτήρια εσωτερικής πολιτικής, δηλαδή μια χώρα να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους θεσμούς δημοκρατίας, τις ελευθερίες, να εφαρμόζεται σωστά η οικονομία της αγοράς και να μπορεί η ίδια να αναλάβει τις υποχρεώσεις του μέλους της Ε.Ε.
Αυτοί ήταν μέχρι τώρα οι κανόνες. Τώρα η Τουρκία θα κρίνεται σε κάθε στάδιο της διαπραγμάτευσης, αλλά και συνολικά στο τέλος, όχι μόνον με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά και από τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο, από τη συμπεριφορά της στο Κυπριακό και σε σχέση με το Πρωτόκολλο, για το οποίο έγινε όλη αυτή η προσπάθεια το καλοκαίρι. Έχουμε για πρώτη φορά κριτήρια εξωτερικής συμπεριφοράς. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό εμείς θεωρούμε ότι οι θέσεις μας καλύπτονται ικανοποιητικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ως προς το πώς θα συμπεριφέρεται απέναντί μας, στο Κυπριακό, στις σχέσεις μας με την Τουρκία στο Αιγαίο, και στα άλλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η Χάλκη, το Πατριαρχείο, η Ίμβρος και η Τένεδος, μέχρι και το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Τόσο στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2004, στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, όσο και στην απόφαση του Δεκεμβρίου του 2004 και στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής."
Ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας:
"Ο στόχος όλου αυτού του εγχειρήματος, είναι να δημιουργήσει για την Ελλάδα μια ασφαλέστερη γειτονιά, μια γειτονιά ειρήνης και συνεργασίας μέσα από την οποία η χώρα μας θα κερδίσει.", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαληνάκης, και σημείωσε: "Βεβαίως θα κερδίσουν και οι γειτονικοί λαοί. Η ευρωπαϊκή προοπτική, το όραμα της έλευσης των γειτόνων μας κοντύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα όραμα αλλαγής. Υποχρεώνει τις χώρες που θέλουν να βαδίσουν προς την Ευρώπη να αλλάξουν και να αλλάξουν ριζικά. Συνεπώς στο τέλος αυτού του μακρού δρόμου η Τουρκία θα είναι μια αλλαγμένη Τουρκία. Μια Τουρκία που θα πρέπει να έχει άλλη συμπεριφορά, από αυτήν την οποία γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια και μια Τουρκία…Εμείς θέλουμε στο τέλος να μπει μια Τουρκία που θα είναι αλλαγμένη.
Πλήρης συμμόρφωση σημαίνει και πλήρης ένταξη."
Αναφορικά με την εξέλιξη των διαδικασιών που θα ακολουθήσουν κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Υφυπουργός τόνισε:
"Μέχρι την τελευταία ημέρα πριν η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αν τα καταφέρει – θα πρέπει να εφαρμόσει το κοινοτικό κεκτημένο. Το λένε μέσα συγκεκριμένα και οι αποφάσεις του Δεκεμβρίου και τώρα το καινούργιο Πλαίσιο. Το κοινοτικό κεκτημένο δεν είναι κάτι που έχει παγιωθεί, τρέχει συνεχώς, εμπλουτίζεται, όπως εμπλουτίστηκαν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και φτάσαμε στις θετικές διατυπώσεις".
"Θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα ανοίγουν τα κεφάλαια και πέρα από το γενικό δικαίωμα που για πρώτη φορά αποκτά η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη, να διακόπτει τις διαπραγματεύσεις, αν θεωρεί ότι η άλλη πλευρά γενικά ή ειδικά δεν ανταποκρίνεται, επισημαίνεται ότι για να κλείσει κάθε φορά το καθένα από τα κεφάλαια, θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία."
Σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης βέτο, ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε:
"Το βέτο είναι για παράγει συναίνεση. Ο άλλος γνωρίζει ότι έχεις βέτο και μπορείς να μπλοκάρεις. Έτσι είναι υποχρεωμένος να έρθει πιο κοντά στις θέσεις σου και να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα. Είναι αποτυχία της πολιτικής όταν το κραδαίνεις στο χέρι σου χωρίς αποτέλεσμα."
Τέλος ο Υφυπουργός, αναφερόμενος στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης είπε: "Για το Ελσίνκι, ό,τι καλό υπήρχε το πήραμε και το βελτιώσαμε. Ό,τι δεν ήταν καλό για τη χώρα, το αφήσαμε στην άκρη και πρόσθεσε ότι "τον Δεκέμβριο του 2002 αποφασίστηκε η Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις αμέσως μετά την πλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Ουδεμία άλλη προϋπόθεση τέθηκε τότε".
Αρχική Πολιτικό ημερολόγιο | Διεθνείς υπουργικές συναντήσεις, ομιλίες & δελτία τύπου (2004-2009) Συνεντεύξεις/Άρθρα Συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη στην εκπομπή της ΝΕΤ “Πρώτη...