"Προχωράμε στην εξυπηρέτηση του στόχου που έχουμε θέσει, δηλαδή στη μετατροπή της γειτονιάς μας σε μια γειτονιά καλής ευρωπαϊκής συνεργασίας", δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Βαληνάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Πρώτη Γραμμή".
"Βάλαμε μπροστά ένα πρόγραμμα από πέρυσι και δουλέψαμε σκληρά για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα μίας ευρωπαϊκής γειτονιάς όπου θα υπάρχει συνεργασία, πνεύμα ειρήνης, ευημερία και ασφάλεια για τον λαό μας."
Αναφερόμενος, ο κ. Βαληνάκης στην ιδιαίτερη σημασία της ένταξης των χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι "στη γειτονιά μας υπήρχε έλλειψη συνεργασίας, υπήρχαν πόλεμοι, ήταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και τα σύνορά μας βρίσκονταν στο τέλος του πουθενά".
"Τώρα- συνέχισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών- υπάρχει μια ενδοχώρα με την οποία μπορούν να αναπτύσσονται σχέσεις και να κερδίζουν όλοι απ’ αυτές τις καινούριες σχέσεις συνεργασίας, όταν ολόκληρη η περιοχή κάποια στιγμή ενταχθεί στην ΕΕ, αφού βεβαίως, το υπογραμμίζω αυτό, πρώτα οι χώρες αυτές έχουν αλλάξει κι έχουν φτάσει στα ευρωπαϊκά κριτήρια. Αυτό είναι μια πορεία πολλών χρόνων. Με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί και να διαμορφώνει το μέλλον της περιοχής. Με τη  συνεργασία των γειτόνων μας, αλλάζουμε τη γειτονιά μας και τη μετατρέπουμε σε μία περιοχή ευκαιριών."
Ο Υφυπουργός εξέφρασε για άλλη μία φορά την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το περιεχόμενο των κειμένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, ωστόσο επισήμανε ότι "μπήκαμε σε ένα δρόμο κι αυτός δεν είναι ένας δρόμος που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα μέσα σε μια νύχτα", ενώ υπενθύμισε ότι "και το Σκοπιανό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, τα παραλάβαμε ανοιχτά".