Ερ.: Εμφανιστήκατε ως "μετά Χριστόν προφήτες" στη διεκδίκηση των 20 δισ. στη Σύνοδο Κορυφής.
Ούτε πρόθεση ούτε δουλειά μας ήταν να κάνουμε τους προφήτες, πριν ή μετά. Μόνη επιδίωξή μας ήταν να διαπραγματευτούμε σκληρά για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.
Ερ.:Αν θέλατε να είστε πειστικοί, δεν έπρεπε νωρίτερα να είχατε τοποθετήσει τον πήχη στα 12-13 δισ.;
Κύριε Γκουτζάνη, τα 12 δισ. ευρώ ήταν το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Με αυτή τη θέση, που προ πολλού είχαν εκφράσει, προσήλθαν οι 6 πλούσιες χώρες στη Σύνοδο Κορυφής, με τα γνωστά αποτελέσματα. Σε αυτή τη σκληρή πολιτική πραγματικότητα αναφερόμασταν. Και δυστυχώς, αυτή η θέση παραμένει ακόμη ισχυρή.
Ερ.: Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα συζητηθεί ξανά ο προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα διεκδικήσει τα 20 δισ. που είχε εξασφαλίσει τώρα;
Στόχος μας παραμένει να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Και για αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά, όπως και προηγουμένως. Σε μια διαπραγμάτευση που εξελίσσεται, τίποτε δεν είναι εξ ορισμού κερδισμένο ή χαμένο.
Ερ.: Ποιος τορπίλισε τη Σύνοδο Κορυφής; Γνωρίζετε τις δηλώσεις του προεδρεύοντος κ. Γιούνκερ, όπως και των Σρέντερ και Σιράκ, για τον κ. Μπλερ.
Όπως γνωρίζετε, εμείς συνταχθήκαμε σαφώς με τη συμβιβαστική πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας. Από εκεί και πέρα το θέμα δεν είναι να βρίσκουμε κάθε φορά "κακούς" και να τους τα φορτώνουμε όλα. Η Ευρώπη δεν προχωρά με αλληλοκατηγορίες, αλλά με συμβιβαστική διάθεση και δράση. Στην παρούσα φάση οφείλουμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών που περιμένουν απτά αποτελέσματα.
Ερ.: Ήταν ασυμβίβαστα οικονομικά συμφέροντα που οδήγησαν στην αποτυχία της Συνόδου Κορυφής ή πολιτικοί λόγοι που συνδέονται με διαφορετικές αντιλήψεις των ισχυρών κρατών για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε.;
Η ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν πάντα ένα εγχείρημα πολιτικό, αλλά και με έντονη οικονομική διάσταση.
Ερ.: Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού που ζητά η Αγγλία έχει στη βάση της μία διαφορετική πολιτική αντίληψη για τη λειτουργία και την κατεύθυνση της Ε.Ε.;
Κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτική αντίληψη και κάνει τις δικές της εκτιμήσεις. Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε τη δική της διαφορετική άποψη. Καταγράφηκε όμως ταυτόχρονα και η θέση της πλειοψηφίας υπέρ της σημερινής δομής του προϋπολογισμού.
Ερ.: Η Ελλάδα πώς τοποθετείται σε αυτή τη διαφορά απόψεων;
Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και δεδομένη. Επιδιώκουμε μια πολιτικά ενωμένη Ευρώπη δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ανάπτυξης με κοινωνική ευαισθησία. Και θέλουμε να είμαστε στο κέντρο των προσπαθειών για μια τέτοια Ευρώπη.
Ερ.: Η πρόταση αναθεώρησης των Βρετανών εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα;
Εμείς επιμένουμε στην πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας, την οποία και θεωρούμε δίκαιη και ισορροπημένη. Είμαστε εναντίον του ανοίγματος της συμφωνίας για την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) και θεωρούμε την πολιτική συνοχής τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης.
Ερ.: Πόσο βλέπετε να διαρκεί η κρίση στην Ε.Ε.;
Αυτό εξαρτάται πάνω απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Όλες οι χώρες πρέπει να βοηθήσουμε, και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε κι εμείς από την πλευρά μας.
Ερ.: Νομίζετε ότι η Βρετανία θα επαναφέρει το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της δικής της προεδρίας;
Και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώθηκαν οι αποφάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου. Το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λοιπόν δεν "επαναφέρεται", γιατί ποτέ δεν είχε αποσυρθεί.
Ερ.: Η Ελλάδα θα στηρίξει αυτή την πολιτική παρά το αντιτουρκικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη;
Η Ελλάδα έχει σαφή πολιτική, και μάλιστα με ευρεία διακομματική συναίνεση. Έχουμε πει ότι για να μπορούμε να είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή των κριτηρίων, πρέπει να είμαστε και δίκαιοι. Η πλήρης συμμόρφωση της Άγκυρας με τα κριτήρια και τους όρους που έχουν τεθεί είναι σαφής προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη.
Ερ.: Δίνεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα επιμένει σε μία θέση που είναι αντίθετη με τα συμφέροντά της για να είναι απλώς ευθυγραμμισμένη με τον αμερικανοβρετανικό πόλο. Επιπλέον ενισχύει τις ενδείξεις για φιλοατλαντικό αναπροσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής.
Διαφωνώ απόλυτα. Έχουμε εξηγήσει εξαντλητικά γιατί η ευρωπαϊκή προσαρμογή όλων των γειτόνων μας, και ιδιαίτερα της Τουρκίας, είναι και προς το δικό μας συμφέρον. Θεωρώ αδιανόητες τέτοιες εκτιμήσεις που δεν στηρίζονται πουθενά.
Ερ.: Να περιμένουμε αναθέρμανση στο Κυπριακό με κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΟΗΕ;
Ο ΟΗΕ προσπαθεί ν’ ανιχνεύσει το έδαφος για ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία. Υπάρχει μια πιο προσεκτική αντιμετώπιση κι αυτό είναι καλό. Κανένας δεν θέλει να δει μια νέα αποτυχία.
Ερ.: Γιατί μιλάτε για συμφωνία επί του σχεδίου Ανάν που απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία ο κυπριακός λαός;
Μιλάμε για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν και με στόχο την επίτευξη συμφωνημένης λύσης, δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και σύμφωνης με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Ερ.: Στα δικά μας. Γιατί τέτοια σπουδή να περάσετε μια σειρά αλλαγών μέσα στο καλοκαίρι που ο κόσμος είναι στις παραλίες; Για να αποφύγετε τη συζήτηση και τις διαπραγματεύσεις;
Τελικά, κύριε Γκουτζάνη, γιατί κατηγορούμαστε; Για αποφασιστικές διαρθρωτικές αλλαγές ή για αδράνεια και απραξία. Η ανάγκη για σοβαρές μεταρρυθμίσεις είναι πανθομολογούμενη και υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών. Πρέπει να πάμε μπροστά. Και αυτό θα κάνουμε.