"Είναι ορθός ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο το οποίο δεν θα βλάψει ούτε την παρουσία της Ελλάδος στην περιοχή, ούτε και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις".  Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα  στο γεγονός ότι "αναπτύσσεται μια πολυσχιδής ελληνική δραστηριότητα στα Βαλκάνια από την κυβέρνηση" αναφέροντας μία σειρά επαφών όπως την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Σερβίας  κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα τη Δευτέρα στην Αθήνα καθώς και την σημερινή συνάντηση των Προέδρων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με την ελληνική ηγεσία και την κύρωση από την Ελληνική Βουλή της Συνθήκης Προσχώρησης των δύο χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  "Υπάρχει μια έντονη δραστηριότητα για τα Βαλκάνια και είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι η Ελλάδα παίζει αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή" τόνισε ο κ. Βαληνάκης.

Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι οι ταραξίες ήταν υποκινούμενοι από την αλβανική ηγεσία, ο κ. Βαληνάκης απάντησε ότι "αυτό που έχει σημασία και που τελικά μέτρησε, ήταν ότι οι αλβανικές αρχές δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τα ακραία αυτά στοιχεία". Υπήρχε ο κίνδυνος δημιουργίας επεισοδίων, επεσήμανε , "και γι’ αυτό ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να μην πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του".

Μάλιστα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι υπήρχε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς όπως είπε "ο κ. Μολυβιάτης βρισκόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παπούλια".

 Σχετικά με την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, ο κ. Βαληνάκης σημείωσε : "Υπήρξε διάβημα από τη μεριά μας προς τις αλβανικές αρχές, στο οποίο εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ισοπεδωτικοί από δω και στο εξής. Θεωρώ ότι οι συναντήσεις με όλες τις πλευρές των Βαλκανίων είναι προς όφελος όλων.  Εξακολουθώ να πιστεύω και νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας πρέπει να ενισχυθεί, όπως είπε προ ημερών ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.  Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προαχθούν και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις.  Είναι μια πολιτική στρατηγικής επιλογής για τη χώρα μας. Θέλουμε να αλλάξουμε τη γειτονιά μας, να γίνει μία ευρωπαϊκή γειτονιά με σχέσεις συνεργασίας και συνεννόησης". 

Καταλήγοντας ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι "τα μεμονωμένα επεισόδια και τα ανύπαρκτα ζητήματα δεν μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις μας. Πιστεύουμε ότι και η Αλβανία προσβλέπει στη συνέχιση των καλών σχέσεων με την Ελλάδα, η οποία παίζει άλλωστε έναν πολύ σημαντικό ρόλο και για την ευρωπαϊκή της προοπτική. Δεν το ξεχνούν εκείνοι και δεν το ξεχνούμε κι εμείς και όλοι περιμένουν ότι θα υπάρξει καλυτέρευση των διμερών σχέσεων".