"Στους στρατηγικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν κοινές θέσεις, με το πνεύμα ακριβώς ότι υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας… Βεβαίως υπάρχουν επιμέρους διαφορές, αλλά νομίζω πως η μεγάλη πλειοψηφία δέχεται πλέον με σαφήνεια ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας ήταν επιτυχής ".  Τα παραπάνω δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Βαληνάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84 κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική. 

Ο κ. Βαληνάκης χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας το πλαίσιο που τέθηκε στην Τουρκία την 3η Οκτωβρίου, καθώς "για πρώτη φορά είναι πάρα πολύ δεσμευτικό, σαφές, και περιέχει όλα τα θέματα τα οποία ήθελε πάντα η Ελλάδα να θέσει. Θέματα τα οποία ζητάμε η Τουρκία να δει με ένα άλλο μάτι, με ένα μάτι πλέον ευρωπαϊκό ".

Παράλληλα αναφέρθηκε στη μακρόχρονη διαδικασία αξιολόγησης στην οποία εισήλθε η Τουρκία και στα διάφορα στάδια που περιλαμβάνει. "Ξεκινάμε από ένα πρώτο ξεκαθάρισμα, αυτό που λέγεται screening της τουρκικής νομοθεσίας για να εντοπιστούν τα σημεία που υπάρχουν διαφορές με το κοινοτικό κεκτημένο. Και μετά μπαίνουμε στη διαδικασία των κεφαλαίων. Για να ανοίξει και να κλείσει κάθε ένα από τα πολλά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων υπάρχει φυσικά πάντα συμμετοχή και των 25 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βέτο. Άρα κάθε κεφάλαιο κλείνει εφόσον και οι 25 της ΕΕ συμφωνήσουν ότι η Τουρκία έχει αποδεχτεί και έχει εφαρμόσει τα όσα της ζητούνται. "
 
Στη διαδικασία αυτή η Ελλάδα θα είναι αυστηρός κριτής, σημείωσε ο Υφυπουργός. "Εμείς, αλλά και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, κρίνουμε την Τουρκία από το αν αποδέχεται ή όχι αυτά που της ζητούνται, αν συμμορφώνεται ή όχι κατά την πορεία αυτή. Αν η Τουρκία δεν συμμορφώνεται και δεν δείχνει σημάδια κατανόησης, εκείνη θα χάνει. Εκείνη θα καθυστερεί στην ευρωπαϊκή της πορεία. "

Αναφερόμενος στη Μεγαλόνησο ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε: "Ας μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε. Ήταν μια Κύπρος η οποία βρισκόταν υπό μεγάλη διεθνή πίεση. Σήμερα έρχεται και βάζει όρους στην Τουρκία. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Μην το παραβλέπουμε. Ένα άλλο αίσθημα ασφαλείας κυριαρχεί πια στην Κύπρο. Το αισθάνθηκα και εγώ στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη χώρα, μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει σε πολιτικές αποφάσεις και δράσεις που πριν δεν συμμετείχε. Αυτό της δίνει αυτοπεποίθηση, της δίνει ένα λόγο στον κόσμο, της δίνει μοχλούς παρέμβασης στο διεθνές γίγνεσθαι ".

Ερωτώμενος για το εάν προβλέπει νέα κίνηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Ανάν για το Κυπριακό, ο κ. Βαληνάκης, εξεδήλωσε την σταθερή επιθυμία της Ελλάδας για εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης.  "Δεν ξέρω πόσο σύντομα θα αποφασίσει ο κ. Ανάν να ενεργοποιηθεί, αλλά σίγουρα, και η Κυπριακή Δημοκρατία και εμείς, θέλουμε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία της επανέναρξης των συνομιλιών, μέσα σε ένα άλλο πλαίσιο που θα περιέχει την έννοια της συμφωνημένης λύσης αλλά όχι και την έννοια της  επιδιαιτησίας. Προς αυτό το πλαίσιο ενεργοποιούμαστε, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία και με στόχο όχι μόνο μία λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες ".
 Σε ερώτημα του κ. Πάϊκου για το εάν αναμένεται σύντομα, νέα πρωτοβουλία Νίμιτς για το Σκοπιανό, ο Υφυπουργός απάντησε: "Θα αποφασίσει εκείνος ποια είναι η κατάλληλη στιγμή και αν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή, για να προχωρήσει σε επόμενο βήμα. Εγώ θυμίζω, ότι θα έχουμε ένα νέο παράγοντα στο ζήτημα την 9η Νοεμβρίου, οπότε και θα κατατεθεί η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων. Τότε θα προκύψουν νέα δεδομένα για το ζήτημα. Είναι σαφές ότι επιδίωξη της χώρας μας είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γι’ αυτό εργαζόμαστε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ως προς την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την Ε.Ε, εφόσον θα έχει βρεθεί αυτή η αμοιβαία αποδεκτή λύση, τότε, βεβαίως, θα προχωρήσουμε με βάση αυτή τη συμφωνία. Εάν όμως δεν μπορέσουμε να βρούμε αυτή τη λύση, τότε θεωρούμε δεδομένο ότι θα πρέπει να προχωρήσει με την ονομασία FYROM."

"Το Σκοπιανό δεν ήταν απλώς παγωμένο τα προηγούμενα χρόνια, έπνεε τα λοίσθια" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαληνάκης και συμπλήρωσε: "Δεκάδες διεθνείς αναγνωρίσεις είχαν συσσωρευτεί ήδη, όταν εμείς παραλάβαμε το θέμα με το συνταγματικό όνομα  "Μακεδονία", αυτό που αποκάλεσε στη Βουλή χθες ο Πρωθυπουργός, de facto αναγνώριση των Σκοπίων. Όταν γίναμε κυβέρνηση, η πρώτη μας κίνηση ήταν να επιτύχουμε συμπαγή θέση της Ε.Ε. ώστε να στηριχθεί η προσπάθειά μας για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης ."