Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης σε συνέντευξη του στον Αθήνα 9,84 ενόψει του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου ερωτηθείς για το θέμα των Δημοσιονομικών Προοπτικών τόνισε μεταξύ άλλων:

"Ο προϋπολογισμός είναι ένα μεγάλο θέμα που έχει αρχίσει να συζητιέται εδώ και ενάμιση χρόνο. Η ελπίδα είναι ότι θα τελειώσουμε μέσα στη Λουξεμβουργιανή Προεδρία, αλλά αυτή η ελπίδα γίνεται ολοένα και μικρότερη μέσα από ένα κλίμα που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό μετά τα δημοψηφίσματα και που έχει κάνει με τις χώρες που, ήδη, ήταν πολύ σφιχτές στο να δώσουν τώρα περισσότερα χρήματα.

Έχουμε κάνει καλές προετοιμασίες σε ότι αφορά το Δ΄ ΚΠΣ. Εδώ και ενάμιση χρόνο δουλεύουμε πάνω σε αυτό το μεγάλο ζήτημα. Η μάχη όμως θα είναι δύσκολη. Ενώ παλιά ήμασταν 3-4 οι χώρες Συνοχής -κυρίως ο μεσογειακός Νότος- τώρα έχουν προστεθεί οι 10 καινούριες χώρες, οι φτωχές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θέλουν να πάρουν κομμάτι από την πίτα. Βέβαια, η πίτα τώρα είναι μικρότερη και τα κομμάτια που πρέπει να μοιραστούν είναι περισσότερα. Άρα το μερίδιο που αναλογεί είναι μικρό.
Έχουμε κάνει τις κατάλληλες συμμαχίες από πέρυσι το καλοκαίρι. Κυρίως αποφύγαμε να γίνουμε "σάντουϊτς", να συσφιχθούμε δηλαδή ανάμεσα στις χώρες που δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα και τις 10 νέες χώρες που θέλουν να πάρουν. Γιατί υπάρχουν και επίσημες τοποθετήσεις από τις πλούσιες χώρες που επιμένουν ότι χρήματα πρέπει να πάρουν μόνο οι νέες χώρες και όχι οι παλιές. Αυτό νομίζω ότι το έχουμε αποτρέψει με την έννοια  ότι φτιάξαμε μια μεγάλη συμμαχία 17 κρατών. Ήμασταν πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια. Έχουν γίνει 10 συναντήσεις Υπουργών/ Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των 17 αυτών χωρών για το σκοπό αυτό. Το μέτωπο το φτιάξαμε για να στηρίξουμε την πρόταση της Επιτροπής που λέει ότι πρέπει να δοθούν χρήματα σε όλους και αυτά τα χρήματα να κατανεμηθούν κατά ένα τρόπο δίκαιο. Και μάλιστα, εμείς ζητάμε να είναι ακόμα δικαιότερος ο τρόπος με τον οποίον μοιράζονται μέχρι σήμερα τα χρήματα.

Σε ερώτηση για το αν το Συμβούλιο θα μπορέσει να υπερβεί την πρόταση του 1% των πλούσιων χωρών, ο ΥΦΥΠΕΞ δήλωσε:
"Όταν μια χώρα από τους συνεισφορείς είναι αποφασισμένη, όπως φαίνονται ορισμένες σήμερα, να μην συμφωνήσει ή να μην δεχθεί πέρα από το 1% αυτό σημαίνει 12 δις. για την Ελλάδα. Αν λοιπόν δεν πάνε παραπέρα από αυτό το 1% μιλάμε για 12 δις. ευρώ. Υπάρχει και το σενάριο να μείνουμε χωρίς συμφωνία και αυτή η εξέλιξη πρέπει να σας πω δεν είναι ευνοϊκή για την χώρα μας.
 
Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα ξεφύγουμε από αυτό το όριο των 12 δις ευρώ. Ως διαπραγματευτές ξεκινάμε πάντα με το καλύτερο δυνατό στόχο στο μυαλό μας. Όμως επειδή είμαστε ρεαλιστές, βλέπουμε γύρω μας, και προσαρμόζουμε και τη δική μας λογική εφ’ όσον προσαρμόζονται και οι άλλοι.
Πάντως περιμένουμε όλοι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη συζήτηση που θα έχουμε θα είναι η στάση της Βρετανίας, καθώς και ενός ή δυο ακόμα από τους πληρωτές όπως η Ολλανδία και η Σουηδία. Ειδικά η Ολλανδία αντιμετώπισε και ένα τεράστιο ζήτημα τώρα με το δημοψήφισμα που δυσκολεύει την ήδη πολύ σφιχτή στάση  της κυβέρνησής της.
Είμαστε και σε προεκλογική περίοδο στην ουσία στη Γερμανία κι αυτό δυσχεραίνει την κατάσταση όπως επίσης και το ρόλο της Γαλλίας που κι αυτή βγαίνει τραυματισμένη από το δημοψήφισμα. Έτσι λοιπόν λείπει και η ατμομηχανή αν θέλετε που θα μπορούσε να δώσει λύση. Ελπίζουμε όμως ότι η Λουξεμβουργιανή Προεδρία θα είναι μια Προεδρία που θα δώσει τελικώς τη λύση".