Όλα τα βασικά θέματα για τη χώρα μας και για την Κυπριακή Δημοκρατία, αντιμετωπίζονται μέσα στο κείμενο της πρόσφατης αντιδήλωσης και στο υπό διαμόρφωση διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τόνισε ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 και στο δημοσιογράφο Αμβρόσιο Σανταμούρη.
"Για το θέμα της αντιδήλωσης έχουμε φτάσει σε ένα οριστικό κείμενο, που εκφράζει και τους 25. Μας πήρε 60 μέρες, έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, εργαστήκαμε πολύ αποτελεσματικά και βεβαίως το κείμενο είναι πλήρως ικανοποιητικό και για εμάς και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Εχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Θέλουμε μια Τουρκία που θα βαδίζει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, και όπως θα βαδίζει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για να γίνει στο τέλος του δρόμου πλήρες μέλος, θα αλλάζει. Και θα αλλάζει με βάση μια πολύ συγκεκριμένη προβληματική όρων, κριτηρίων, προαπαιτουμένων, που αναπτύσσεται σε αυτά τα κείμενα" δήλωσε ο κ. Βαληνάκης και επεσήμανε ότι "τα κείμενα αυτά για μας εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ενιαίας, ολοκληρωμένης στρατηγικής και πρέπει να τα δει κανείς συνολικά."
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα ο υφυπουργός υπογράμμισε: "Εμάς μας ενδιαφέρει η Τουρκία να αλλάξει στην πολιτική της, εσωτερικά και εξωτερικά, μέχρι να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό βεβαίως μας ενδιαφέρει και η επίλυση του Κυπριακού. Είναι δεδομένη η βούληση, και της ελληνικής, και της κυπριακής πλευράς, να υπάρξει λύση του Κυπριακού, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και αυτό μάλιστα να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν."
Σε ερώτηση για τα συμπεράσματα που αποκόμισε από τις πρόσφατες επαφές του στις ΗΠΑ σχετικά με τις αμερικανικές θέσεις για τα Βαλκάνια, ο κ. Βαληνάκης απάντησε: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες – όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση – ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Αυτό είναι και δική μας θέση. Είναι γνωστή η βούλησή μας, για μετατροπή των Βαλκανίων που ήταν παλιά η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε μια "ευρωπαϊκή γειτονιά". Γι΄ αυτόν τον στόχο εργαζόμαστε. Εξηγήσαμε τις θέσεις μας αυτές και τους στόχους μας και στην αμερικανική πλευρά. Ημουν και εγώ ο ίδιος στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα και μπορώ να πω πως είναι επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση."
"Όσον αφορά στο πώς ακριβώς αυτό θα γίνει, εδώ βεβαίως υπεισέρχεται η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων" σημείωσε ο κ. Βαληνάκης. "Δηλαδή οι μηχανισμοί με βάση τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κρίνει κάθε φορά την πρόοδο κάθε μιας χώρας ξεχωριστά, θα αξιολογεί τα βήματα που κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Αναλόγως θα προχωρά η προοπτική της κάθε χώρας ή αντίθετα θα μένουν στάσιμες μέχρι να έχουν εφαρμοστεί οι όροι και τα προαπαιτούμενα που βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση."
Σχετικά με πληροφορίες ότι τα Σκόπια επανέρχονται κάνοντας λόγο για νέα πρόταση Νίμιτς, ο υφυπουργός ανέφερε ότι: "Η πλευρά των Σκοπίων μπορεί να έχει τις απόψεις της και να λέει για τις δικές της επιθυμίες. Αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι η πρόταση που κατέθεσε μετά από πολύ καιρό, ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ο κ. Νίμιτς." Και συμπλήρωσε: "Εμείς με βάση αυτή την πρόταση εργαζόμαστε, αυτή την πρόταση δεχθήκαμε ως βάση για παραπέρα διαπραγμάτευση και αυτή είναι και η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών."