Μόσχα, 23 Μαρτίου 2008

Συνομιλίες Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Βαληνάκη, στη Μόσχα

thumb_20060529[1].jpg

Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Βαληνάκη, στη Μόσχα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου και των τακτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας. ΠΓΔΜ, Κόσοβο και εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ζητήματα ΟΑΣΕ, σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς και το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο κ. Βαληνάκης με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης.


Συγκεκριμενα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, κ. Denisov, με τον ΥΦΥΠΕΞ, κ. Grunshko και τον ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδιο για τις διμερείς μας σχέσεις, κ. Titov, καθώς και με τον ειδικό εκπρόσωπο του Προέδρου για τα θέματα της ΕΕ, κ. Yastrzhembsky.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας των συνομιλιών ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στη συμπλήρωση φέτος 180 χρόνων διπλωματικών σχέσεων της χώρας μας με τη Ρωσία, στο πολύ καλό επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στο συνεχή πολιτικό διάλογο των δύο πλευρών, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που θεμελίωσαν οι δύο ηγέτες για τα επόμενα χρόνια.

Δεδομένου ότι η Ρωσία έχει σήμερα την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας στις συνομιλίες εξετάστηκαν όλα τα μεγάλα διεθνή ζητήματα. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να έχουν πλήρη εικόνα των δικών μας θέσεων» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Εξήγησα στους Ρώσους ομολόγους μου ότι η χώρα μας καταβάλλει προσπάθειες για να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ μέσα από μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Εμείς έχουμε κάνει ό,τι έπρεπε να κάνουμε, η άλλη πλευρά επιμένει στην αδιαλλαξία της και εξήγησα ακριβώς ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει μία κινητικότητα για την οποία χαιρόμαστε γιατί πάντα επιθυμούμε την επίλυση αυτού του προβλήματος, σύμφωνα και με τις αποφάσεις των Η.Ε. Βεβαίως, χρειάζεται η άλλη πλευρά να αλλάξει τη συμπεριφορά της και να ανταποκριθεί στα κριτήρια του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού».

Όσον αφορά στο θέμα του Κοσόβου, ο κ. Βαληνάκης το χαρακτήρισε φλέγον ζήτημα για την περιοχή μας με επικίνδυνες διαστάσεις που πρέπει να προσεχθούν. «Είδαμε σε βάθος, μέσα από μία ανταλλαγή απόψεων, τις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με το ζήτημα αυτό. Εξήγησα ότι η δική μας χώρα βρίσκεται σε εκείνη, τη μικρή βεβαίως, ομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο και τους λόγους της δικής μας στάσης» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Τα θέματα του ΟΑΣΕ, ενός οργανισμού, στον οποίο έχει μεγάλη συμμετοχή και μείζονα ρόλο η Ρωσία αποτέλεσαν, επίσης, αντικείμενο των συζητήσεων, ενόψει και της ελληνικής Προεδρίας που ξεκινά τον Ιανουάριο 2009. Επιπλέον, εξετάστηκαν στρατιωτικοπολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικού χαρακτήρα θέματα, καθώς και οι τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας. Κατά τις συνομιλίες διαπιστώθηκαν το πολύ καλό πολιτικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και οι εντατικοί ρυθμοί ανάπτυξης των σχέσεων αυτών στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα,  στον πολιτιστικό, καθώς βέβαια και στον τομέα του τουρισμού. Με αφορμή μάλιστα και τη μεγάλη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Μόσχα ο κ. Βαληνάκης επισήμανε ότι: «Είναι για εμάς προτεραιότητα να εξασφαλίσουμε την αύξηση των επαφών σε όλους αυτούς τους τομείς, ειδικά μάλιστα στον τουρισμό με την προσέλκυση μεγαλύτερου ρεύματος Ρώσων τουριστών στη χώρα μας». Σε αυτό το πνεύμα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Μόσχα, προκειμένου να εξεταστούν νέοι τρόποι περαιτέρω βελτίωσης της εξυπηρέτησης των Ρώσων πολιτών που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαληνάκης στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και στη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα σήμερα. «Έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια με συμφωνίες που ήδη κλείσαμε ή ετοιμαζόμαστε να ολκληρώσουμε να είναι η χώρα μας ένας ενεργειακός κόμβος σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι ενεργειακοί αγωγοί είναι αγωγοί ειρήνης, ανάπτυξης και σταθερότητας και μάλιστα σε μία εποχή που αυξάνει το κόστος της ενέργειας. Είμαστε, λοιπόν, ενεργά παρόντες στα δρώμενα της περιοχής, εντατικοποιούμε τις σχέσεις μας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και συμβάλλουμε στο να υπάρχουν μεγαλύτερη σταθερότητα, συνεργασία και ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» κατέληξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.