Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2007
Σεβασμός στις Αποφάσεις του ΟΗΕ
«Ο σεβασμός στις αποφάσεις του ΟΗΕ θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα όλων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών οι οποίοι έχουν εκλεγεί για να εκπροσωπούν τον Οργανισμό και τους θεσμούς του» επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, εκπροσωπώντας χθες τη χώρα μας στις εργασίες της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Βαλκάνια -ΠΓΔΜ
«Η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σε υπάρχοντα προβλήματα με γειτονικές χώρες είναι μία θεμελιώδης προϋπόθεση για την περαιτέρω ενσωμάτωση των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης αναφερόμενος στη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, με την ιδιότητα του παλαιότερου κράτους – μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Ν.Α. Ευρώπη, για τη μεταμόρφωση της γειτονιάς μας σε μία περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας. «Η χώρα μας εργάζεται εντατικά και εποικοδομητικά για να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις καλής γειτονίας, αμοιβαίας κατανόησης και σταθερότητας στα Βαλκάνια» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι: «Προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις με αλυτρωτικά υπονοούμενα είναι ασύμβατες με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Δηλητηριάζουν το απαραίτητο κλίμα κατανόησης μεταξύ των λαών και αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αντιλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό» διευκρίνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών «οι αποφάσεις 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλούν για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέπει να γίνονται σεβαστές στην πράξη από όλους».
Κόσοβο
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαληνάκης και στο θέμα του Κοσόβου, καθώς όπως είπε: «Οι προσπάθειές να εξασφαλίσουμε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό μέλλον για τα Βαλκάνια θα παραμείνουν ατελέσφορες, αν δεν επιτύχουμε μία βιώσιμη και διαρκή λύση του προβλήματος του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου» και επανέλαβε τις θέσεις της χώρας μας: «Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτός ο στόχος μπορεί να πραγματοποιηθεί: αν, πρώτον, επιτευχθούν αποτελεσματικοί συμβιβασμοί μεταξύ των δύο μερών κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και, δεύτερον, εφόσον επιτευχθεί νομιμοποίηση της λύσης με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ είναι απαραίτητος».
Τουρκία
Ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι: «Πιστεύουμε ότι μία δημοκρατική Τουρκία, με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η οποία θα πληροί τα κριτήρια της ΕΕ και τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο με την ΕΕ, μπορεί να καταστεί παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζουμε τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι: «Η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει ενεργά την ανεπιφύλακτη προσήλωση της στις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με τα γειτονικά κράτη. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει εξ’ αρχής και κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας θα πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη ένταξή της».
Κυπριακό
Αναφερόμενος ειδικά στο Κυπριακό, ο κ. Βαληνάκης σημείωσε ότι 33 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει ένα διαιρεμένο νησί και η Τουρκία συνεχίζει να έχει υπό τη κατοχή της μέρος ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ με περισσότερους από 40.000 στρατιώτες, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. «Σταθερός στόχος μας παραμένει η απόσυρση όλων των στρατευμάτων κατοχής και η επανένωση της νήσου, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και οι αρχές και αξίες της ΕΕ, παρέχουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για μία συνολική επίλυση, που θα συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες», δήλωσε και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει πάντοτε και συστηματικά καλωσορίσει όλες τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε σθεναρά την ταχεία εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, 2006, η οποία επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ενώ διαβεβαίωσε ότι εμείς: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τις δύο κοινότητες να συμφωνήσουν σε μία λύση, πόσο μάλλον γιατί αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Απευθύνουμε έκκληση στην Τουρκία να επιδείξει την απαραίτητη θέληση και ευελιξία προς αυτή την κατεύθυνση».
Μέση Ανατολή
Σχετικά με τη μακρόχρονη διένεξη στη Μέση Ανατολή ο Υφυπουργός Εξωτερικών είπε: «Παρά τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται μεταξύ μας, υπάρχει ένα κρίσιμο στοιχείο που είναι κοινό σε όλους μας, και αυτό είναι η ανάγκη να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στη Μέση Ανατολή που να εδράζεται σε μία λύση δύο κρατών, η οποία θα εγγυάται ασφάλεια, αμοιβαίο σεβασμό και ένα δίκαιο μέλλον για όλους. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος στον οποίο η Ελλάδα είναι βαθύτατα προσηλωμένη».
Κλιματική αλλαγή
Ο κ. Βαληνάκης δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί και στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών προβλημάτων, ένα ζήτημα που κυριαρχεί στη φετινή ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης, λέγοντας ότι: «Ο έλεγχος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές προκλήσεις. Χωρίς άμεση ενέργεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτές τις προκλήσεις, κινδυνεύουμε να πληρώσουμε ένα υψηλό και πικρό τίμημα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μία παγκόσμια συστηματική και συνολική προσέγγιση θα προκύψει σύντομα για να βοηθήσει να σωθεί ο πλανήτης μας, το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας». «Το γεγονός ότι η Ελληνική Προεδρία του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας απεφάσισε να εστιάσει τη προσοχή της στην κλιματική αλλαγή και στην ανθρώπινη ασφάλεια αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη της σημασίας που η Ελλάδα αποδίδει στο περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαληνάκης. Μάλιστα, στο ίδιο ζήτημα έκανε ειδική μνεία στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι, δράττοντας της ευκαιρίας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της Ελλάδας προς όλες τις φίλες χώρες που προσέφεραν την πολύτιμη βοήθεια, συνδρομή και αλληλεγγύη τους.