Αθήνα, 11 Απριλίου 2008

Μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αναπληρωτή Βοηθό ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κ. Matthew Bryza ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης ερωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με την επιστολή του κ. Μιλοσόσκι. Ο κος Βαληνάκης τόνισε ότι:

thumb 20080411.jpg«Η επιστολή του κ. Μιλόσοσκι δείχνει ότι το μήνυμα προς τα Σκόπια δεν έχει ληφθεί. Δεν έχει ληφθεί με το σωστό τρόπο και για αυτό είναι σημαντικό όλοι οι εταίροι μας, όλοι οι σύμμαχοι, να βοηθήσουν ώστε το μήνυμα αυτό να γίνει πραγματικά αντιληπτό στην άλλη πλευρά».

Αθήνα, 11 Απριλίου 2008

«Η επιστολή του κ. Μιλόσοσκι δείχνει ότι το μήνυμα προς τα Σκόπια δεν έχει ληφθεί. Δεν έχει ληφθεί με το σωστό τρόπο και για αυτό είναι σημαντικό όλοι οι εταίροι μας, όλοι οι σύμμαχοι, να βοηθήσουν ώστε το μήνυμα αυτό να γίνει πραγματικά αντιληπτό στην άλλη πλευρά» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αναπληρωτή Βοηθό ΥΦΥΠΕΞ, κ. Matthew Bryza.

«Είναι φυσικό η συζήτηση να επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και βεβαίως στις επόμενες κινήσεις. Ξεκαθάρισα από ελληνικής πλευράς ότι το μήνυμα μας είναι σαφές. Θέλουμε την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, συμπεριλαμβανομένων και των Σκοπίων. Όμως αυτό για να γίνει πρέπει πρώτα να λυθεί το γνωστό ζήτημα της ονομασίας και πρέπει να λυθεί με τον τρόπο που έχει εκθέσει η ελληνική πλευρά. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό και στέλνουμε μηνύματα προς την άλλη πλευρά τα οποία ελπίζουμε να γίνουν αντιληπτά» υπογράμμισε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος, επίσης, έκανε σαφές ότι υπάρχει μια διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη υπό τον κ. Νίμιτς, ως εντολοδόχο των Ηνωμένων Εθνών,  και ο οποίος πρέπει να κινηθεί μέσα σε αυτές τις διαδικασίες που έχουν περιγραφεί. «Από εκεί και πέρα» διευκρίνισε ο κ. Βαληνάκης «φυσικά κάθε χώρα μπορεί να συμβάλει ώστε το μήνυμα που εστάλη από ελληνικής πλευράς στο Βουκουρέστι να γίνει σαφές σε όλους τους ενδιαφερόμενους» και συμπλήρωσε ότι το μήνυμα αυτό αφορά ολόκληρη την περιοχή μας. «Έχουμε υποστηρίξει και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας αλλά βεβαίως στο πλαίσιο του σεβασμού των σχετικών κριτηρίων ανάμεσα στα οποία η καλή γειτονία έχει θεμελιώδης σημασία και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή μας, την ΝΑ Ευρώπη. Διότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξουν ούτε συμμαχικές σχέσεις ούτε εταιρικές σχέσεις και βεβαίως όχι ένταξη σε οργανισμούς όπως η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Στη συνάντηση, την οποία ο κ. Βαληνάκης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και όπως είπε,   έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν, επίσης, θέματα διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και ζητήματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως μεταξύ άλλων το Κυπριακό, η ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.