Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007

 

«Είναι στο χέρι των Σκοπίων να αποδείξουν την προσήλωσή τους στην ευρωπαϊκή ιδέα, αντί να παραμείνουν προσκολλημένοι σε βαλκανικές ιδεοληψίες» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιόφωνο του Αlpha 98,9, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση αδιαλλαξίας της ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας. «Η αδιαλλαξία, βλάπτει σοβαρά την υγεία των διεθνών σχέσεων. Αυτή η διαπραγματευτική λογική μηδενικού αθροίσματος, θα έλεγα, έχει και μηδενικά αποτελέσματα και είναι σημαντικό ότι όσο πιο γρήγορα κατανοήσουν τα Σκόπια ότι ο σύγχρονος κόσμος κινείται σε μια λογική αμοιβαιότητας, τόσο πιο γρήγορα θα έχουν και μια ισότιμη θέση μέσα σ’ αυτόν» υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης και διευκρίνισε ότι «η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει συμμετοχή σε έναν κώδικα συμπεριφοράς, σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό και όσο πιο πολύ τα Σκόπια περιφρονούν τις συμμαχικές αξίες και τις αξίες της αλληλεγγύης, τόσο απομακρύνεται ο στόχος τους».

 

Ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα απέναντι στην αδιαλλαξία που επιδεικνύει η γειτονική χώρα και για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε ότι: «Η χώρα μας δεν στερείται κανενός δικαιώματός της, ούτε προτίθεται να το στερηθεί. Δεν σκοπεύουμε να παραιτηθούμε λοιπόν από την άσκηση των δικαιωμάτων που έχουμε και να τονίσω ότι ως χώρα μέλος ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνουμε αν κάθε υποψήφια χώρα πληροί τα κριτήρια για να γίνει σύμμαχος και εταίρος μας. Έχουμε, λοιπόν, όλα τα δικαιώματα που έχουν όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και σκοπεύουμε τα δικαιώματα αυτά να τα ασκήσουμε».

 

«Εμείς θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Πρέπει ο κ. Νίμιτς -και με χαρά βλέπουμε ότι ανταποκρίνεται- να κινηθεί για έναν νέο διαπραγματευτικό γύρο. Αυτός ακριβώς ο χρόνος, μέχρι την απόφαση που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ να λάβει κατ’ αρχήν, τον επόμενο Απρίλιο στη Συνάντηση Κορυφής για το αν θα διευρυνθεί ή όχι το ΝΑΤΟ, είναι για εμάς ένας κρίσιμος χρόνος. Όσο πιο σύντομα επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τόσο το καλύτερο για όλους, τόσο το καλύτερο για τη σταθερότητα της περιοχής. Τόσο το καλύτερο και για το ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Βαληνάκης αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Νίμιτς για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, διευκρινίζοντας ακόμη μία φορά τη θέση της χώρας μας. «Πρέπει να υπάρχει μια διακριτή διεθνής ονομασία. Αυτή είναι η θέση μας και πιστεύουμε ότι ο κ. Νίμιτς θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σημαίνει ότι πρέπει να ξεκολλήσουν τα Σκόπια από τη θέση της αδιαλλαξίας και της απόλυτης ακινησίας στην οποία έχουν μείνει τα τελευταία χρόνια. Είναι το στοιχειώδες που πρέπει να κάνουν τα Σκόπια αν πράγματι ασπάζονται τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό».

 

Τέλος,  αναφερόμενος στα αποτελέσματα της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Λισσαβώνα, ο κ. Βαληνάκης είπε: «Η Ευρώπη αρχίζει να ξαναβρίσκει τον εαυτό της. Βγαίνει από την εσωστρέφεια για να γίνει ένας ισχυρός διεθνής παίκτης. Συνειδητοποιεί πως μπορεί και πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν οικονομικό γίγαντα που κοιμάται και βλέπει μόνο όνειρα. Είναι η ώρα της θεσμικής και πολιτικής αφύπνισης, έτσι ώστε το ευρωπαϊκό όνειρο να μετουσιωθεί σε χειροπιαστή πραγματικότητα και πρώτα απ’ όλα βέβαια για τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες. Και εάν θέλετε να επεκτείνω το συλλογισμό μου» σημείωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών «η αφύπνιση δεν αφορά μόνο τα 27 κράτη μέλη, αλλά και τις χώρες εκείνες που βρίσκονται στον προθάλαμο της ένωσης, οι οποίες μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, λόγω του ότι είναι στη γειτονιά μας. Και γι’ αυτές, λοιπόν, είναι η ώρα της αφύπνισης, προκειμένου να πιστοποιήσουν τώρα το σεβασμό και την έμπρακτη αποδοχή των ευρωπαϊκών προαπαιτουμένων».