Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών με την αρμόδια Επίτροπο για τον Δημοσιονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα D. Grybauskaite. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαληνάκης και η κα Grybauskaite αντάλλαξαν απόψεις στο ζήτημα της αναθεώρησης του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο μετά το 2013.

 

«Δεδομένου ότι η επανεξέταση του προϋπολογισμού θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις  στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια, κρίνουμε απαραίτητη την έγκαιρη και καλύτερη δυνατή προετοιμασία των θέσεων της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχουμε ενεργά για την κατάρτιση ενός αποτελεσματικού δημοσιονομικού σχεδιασμού» υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης και επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία μίας χρηματοδότησης που θα διασφαλίζει την ισορροπία ανάμεσα στις νέες πολιτικές της Ένωσης και σε εκείνες που αποτέλεσαν τη βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  

 

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού ελήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2005, όταν η χώρα μας μετά από σκληρές και επιτυχείς διαπραγματεύσεις κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου 25 δισ. ευρώ, σε σημερινές τιμές, για την περίοδο 2007 – 2013. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό που αποτελεί μία μεγάλη αναπτυξιακή «ένεση» για την πατρίδα μας.