Λουξεμβούργο, 29 Απριλίου 2008

Μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, που εκπροσώπησε τη χώρα μας, δήλωσε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην Υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε. – Σερβίας:
 

20060505serbia agreement2.jpg«Υπογράψαμε σήμερα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τη Σερβία, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα θετικό μήνυμα στο λαό της Σερβίας για το ευρωπαϊκό του μέλλον. Η Σερβία έρχεται σήμερα πιο κοντά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.»

Υπογράψαμε σήμερα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τη Σερβία, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα θετικό μήνυμα στο λαό της Σερβίας για το ευρωπαϊκό του μέλλον. Η Σερβία έρχεται σήμερα πιο κοντά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η χώρα μας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και είχε έγκαιρα –προ μηνών- υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, τη σημερινή απόφαση, καθώς συνιστά αναμφισβήτητα ένα ιστορικό βήμα στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ. Ελπίζουμε ότι και η εκκρεμότητα της πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Δικαστήριο θα διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία προβλέπει σημαντικά πλεονεκτήματα για την καθημερινότητα των Σέρβων πολιτών (φιλελευθεροποίηση βίζας, οικονομικά οφέλη, κ.ά.) και θα επιτρέψει στη Σερβία να προχωρήσει απρόσκοπτα στην ευρωπαϊκή της προοπτική.  Η υλοποίηση της συμφωνίας αυτής σίγουρα θα βοηθήσει και την ενίσχυση των ελληνοσερβικών σχέσεων σε πολλούς τομείς, όπως στον οικονομικό, τουριστικό κ.ά.
 
Ένα άλλο θέμα που κυριάρχησε σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου ήταν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ειδικότερα η έγκριση της διαπραγματευτικής εντολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ξεκινήσει μία νέα Συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία. Όλα τα Κράτη-Μέλη κατέβαλαν προσπάθειες για να επιτευχθεί μία ισορροπημένη συμβιβαστική λύση και να ξεκινήσουν το ταχύτερο οι διαπραγματεύσεις. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν, κατά τις οποίες η Ελλάδα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση επί των προτάσεων της Προεδρίας. Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω στους εταίρους μας τη σημασία της περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία και την αναγκαιότητα για μία νέα ενισχυμένη συμφωνία, σε ένα ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων, μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση θα έχουν τα ενεργειακά και το ζήτημα της βίζας, με στόχο να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο το τουριστικό ρεύμα προς την ΕΕ και ειδικά προς τη χώρα μας.