6 Νοεμβρίου 2007
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβουν τα Σκόπια ότι η αδιαλλαξία δεν οδηγεί στη λύση του προβλήματος. Η αδιαλλαξία δεν συνιστά μέρος του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σωστά αποδίδει στο κριτήριο καλής γειτονίας καίρια σημασία και στην ουσία γνωμοδοτεί αρνητικά για τα Σκόπια. Θέλουμε, λοιπόν, την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας, αλλά πρέπει και οι γείτονές μας να σεβαστούν όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την πλευρά της ΕΕ ή άλλων οργανισμών». Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της ΠΓΔΜ και την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Λισσαβόνα όπου βρίσκεται για τις εργασίες της 9ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών. Και προσέθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των γειτόνων μας και θέλει την μετατροπή των Βαλκανίων σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται τα υποψήφια κράτη να συμμορφωθούν προς τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημερινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ακριβώς τον δρόμο, δηλαδή τον δρόμο της συμμόρφωσης και πιστοποιεί ότι αυτή η συμμόρφωση δεν υπήρξε μέχρι σήμερα. Άρα, με τον δικό της τρόπο λέει πολύ απλά ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να προχωρήσουν προς την ευρωπαϊκή προοπτική που επιθυμούν. Για μας δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη, με την έννοια ότι θέλουμε οι χώρες αυτές να συμμορφωθούν προς τις προϋποθέσεις, εκ των οποίων κύρια είναι η προϋπόθεση της καλής γειτονίας, για να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. Θέλουμε να προχωρήσουν, αλλά πρέπει πρώτα να συμμορφωθούν προς τις αρχές καλής γειτονίας».
Αναφερόμενος στις εργασίες της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε ότι «στόχος είναι η παρακολούθηση της πορείας συνεργασίας των δύο πλευρών της Μεσογείου, ώστε η Μεσόγειος να αποτελεί πραγματικά θάλασσα που ενώνει και δεν χωρίζει. Η συνεργασία μας γίνεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού και της μετανάστευσης». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα ενός κοινού ευρωμεσογειακού χώρου ανώτατης παιδείας και εκπαίδευσης, με τη δημιουργία ενός ευρωμεσογειακού πανεπιστημίου, στο οποίο, όπως τόνισε, θέλουμε να συμμετάσχουν και ελληνικά πανεπιστήμια με πρώτο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τις εργασίες της Συνόδου στη Λισσαβόνα απασχόλησαν, επίσης, το Μεσανατολικό και η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία μίας Μεσογειακής Ένωσης. Σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, ο κ. Βαληνάκης επισήμανε: «Κοινή η πεποίθηση είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία με την συνάντηση στην Ανάπολη των ΗΠΑ που μπορεί πραγματικά να δώσει μια διέξοδο και μια ουσιαστική λύση στο ζήτημα. Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και υποστηρίζουμε κάθε δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση». Ως προς τη γαλλική πρόταση για τη δημιουργία μίας Μεσογειακής Ένωσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «Για εμάς η Μεσογειακή Ένωση δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Πιστεύουμε σε αυτή την πορεία, με την λογική της ανάγκης συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά. Θέλουμε η Μεσογειακή Ένωση να στοχεύσει σε πρακτικούς τρόπους συνεργασίας ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών και σε μια σειρά από άλλους τομείς που θα μελετήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα ώστε να φτάσουμε σε συγκεκριμένες πρακτικές ιδέες και εφαρμόσιμα αποτελέσματα».
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των ΥΠΕΞ, ο κ. Βαληνάκης είχε διαδοχικές διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστηνιακής Αρχής, με τους οποίους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.