Σκόπια και Τουρκία: Λύσεις με σεβασμό στις αρχές της Ε.Ε

1. Είστε βουλευτής Δωδεκανήσων, ενός νομού με πολλές ιδιαιτερότητες και προβλήματα. Ξεκινώ με το σημαντικότερο που είναι η λειτουργική ακτοπλοϊκή σύνδεση είτε μεταξύ τους είτε με τον Πειραιά, όλων αυτών των νησιών και κυρίως των μικρότερων. Τι θα γίνει για να κοπάσουν επιτέλους τα έντονα παράπονα;

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τα νησιά μας. Αυτό πιστοποιείται και στις θετικές αποφάσεις που λαμβάνονται για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών μας και είναι πράγματι θετική η συνεισφορά τόσο του Υπουργού του κ. Γιώργου Βουλγαράκη όσο και του Υφυπουργού του κ. Πάνου Καμένου. Mετά από πολλά χρόνια αδράνειας, επιτέλους η κοινή λογική άρχισε να βρίσκει πρόσφορο έδαφος κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Χωρίς να μπορεί κανένας να ισχυριστεί πως είναι θαυματοποιός, θα μπορέσουμε με την καλή συνεργασία και τη διαρκή προσπάθεια να εγγυηθούμε στα νησιά μας αυτό που δικαιούνται και αξίζουν.

2. Αυτό έχει να κάνει και με ειδικότερες υποδομές στα νησιά που       αναφέρομαι.

Έχετε δίκιο. Αλλά εδώ οφείλω να σημειώσω ότι οι δράσεις μας για τις μεταφορικές συνδέσεις είναι πολυεπίπεδες. Ανέλαβα προσωπικά μια πρωτοβουλία επαφών και συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για το νέο Εθνικό Χωροταξικό.  Πετύχαμε την πρόβλεψη της ιδιαίτερης μέριμνας για την άρση της απομόνωσης των νησιών με την ανάπτυξη των συνδέσεων μέσα από την προώθηση των αναγκαίων έργων υποδομής και των κατάλληλων  δράσεων. Μάλιστα, σε απόλυτη συμφωνία  με αυτή την πρόβλεψη προωθούμε τη σύνδεση της Καλύμνου με τη Λέρο,  με την επέκταση του οδικού δικτύου και στα δύο νησιά  έως το εγγύτερο σημείο τους και τη διασύνδεσή τους με ένα πορθμείο. Ήδη εξασφαλίσαμε τους αναγκαίους πόρους για τη μελέτη του έργου, το οποίο θα συνιστά μια παρέμβαση- πρότυπο για την επίλυση του θέματος της προσπελασιμότητας, την άρση της απομόνωσης  και την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας.  Το έργο θα μειώσει το κόστος σε χρόνο και χρήμα της μετακίνησης προσώπων και προϊόντων μεταξύ των δύο νησιών και θα δημιουργήσει ένα νέο πόλο ανάπτυξης.
 
3. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τουριστικά και εμπορικά τα Δωδεκάνησα, αλλά και όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι η υπόθεση της βίζας, κυρίως για τους Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι σε αντίθεση με τους Έλληνες, δεν μπορούν να περάσουν εύκολα στην Ελλάδα είτε για ψυχαγωγία είτε για αγορές. Πώς θα λυθεί αυτό το ζήτημα;

Πρώτα απ’ όλα οφείλω να τονίσω πως ο τουρισμός έχει καταστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια εθνική υπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Εξωτερικών ευαισθητοποιείται και πάντοτε εντός του πλαισίου των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας και των αρμοδιοτήτων του, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με συγκεκριμένη στόχευση, συστρατευόμενο στη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια, με οδηγό πάντα το καθ’ ύλην  αρμόδιο  Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Κάνουμε μια πολύ σοβαρή και πολύ αποδοτική δουλειά στο ζήτημα των θεωρήσεων. Η  εποχή μας  έχει στιγματισθεί από τα γεγονότα της 11ης  Σεπτεμβρίου 2001. Ζούμε σε μια εποχή  και κατά την οποία υφίστανται υπαρκτές και δυνητικές απειλές για την ασφάλεια των κρατών. Ο αυστηρός έλεγχος των συνόρων είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της κυκλοφορίας προσώπων στο χώρο της ΕΕ. Είναι προφανές ότι, καθώς τα εθνικά μας σύνορα αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση της ορθής εφαρμογής  των  προβλεπόμενων ελέγχων. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε συστηματικά να διευκολύνεται η ροή των  ταξιδιωτών στη χώρα μας και να αξιοποιούμε κάθε «χαραμάδα» που μας επιτρέπει η Συνθήκη Schengen αλλά και γενικότερα η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. 
Αν και οι  θεωρήσεις είναι πρωτίστως εργαλείο ασφάλειας και σε τελική ανάλυση ούτε η διαδικασία ούτε και το κόστος της βίζας έχουν πρωτεύοντα ρόλο για την επιλογή ή μη ενός τουριστικού προορισμού, εμείς προσπαθούμε  να ενισχύουμε και να εξορθολογήσουμε την ελληνική προξενική παρουσία ανά τον κόσμο με την ταυτόχρονη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της κτιριακής και τεχνολογικής υποδομής των Αρχών μας αλλά και τη συνολική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

4. Θα επιμείνω στο ειδικότερο ερώτημα για την Τουρκία

Ειδικά για την Τουρκία, πρέπει να πω ότι το Προξενείο Σμύρνης αναβαθμίσθηκε σε Γενικό Προξενείο το 2007 και παράλληλα ενισχύθηκε σε μόνιμο προσωπικό καθώς και σε αποσπασμένο από την Κεντρική Υπηρεσία για τους μήνες αιχμής. Ως αποτέλεσμα είχαμε την αύξηση στην έκδοση θεωρήσεων κατά 85% τον Αύγουστο 2007 σε σχέση με τον Αύγουστο 2006. Και για την τρέχουσα τουριστική περίοδο έχουν γίνει οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να ανταποκριθεί το Προξενείο στην αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζεται για βίζες. Ως προς το χρόνο έκδοσης της βίζας οι Προξενικές Αρχές μας στην Τουρκία την εκδίδουν μέσα σε διάστημα το πολύ 48 ωρών και είναι από τις ταχύτερες σε σχέση με τις Αρχές των λοιπών Κρατών-Μελών Σένγκεν, ενώ εξυπηρετούν χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία προκαθορισμένου ραντεβού. Επίσης, σημειώνω στο σημείο αυτό, τη θετική εξέλιξη που είχαμε κατόπιν επανειλημμένων ελληνικών αιτημάτων προς την τουρκική πλευρά, τη μείωση του  «τέλους εξόδου» που καταβάλουν οι Τούρκοι πολίτες κατά την έξοδό τους από τη χώρα τους από 40 σε περίπου 8 ευρώ.

5. Ανάλογο πρόβλημα έχουν και οι Καστοριανοί με τις βίζες των Ρώσων, ενώ θα μπορούσαν να υποδέχονται δεκάδες τσάρτερς με εκατοντάδες Ρώσους που ενδιαφέρονται να αγοράσουν γούνες και να κάνουν και τις διακοπές τους στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι και την Χαλκιδική, οι αφίξεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τονίσω πως η Ελλάδα διαθέτει πλέον από τις ισχυρότερες προξενικές αρχές μεταξύ των Κρατών-Μελών της ΕΕ στη Ρωσία και η έκδοση βίζας πραγματοποιείται το πολύ εντός 48 ωρών. Είναι, βάσει επίσημων στοιχείων, ο ταχύτερος χρόνος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είναι τυχαίο πως επανειλημμένως, Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως ο Ρώσος ΥΠΕΞ κ. Λαβρόφ, έχουν εκφράσει τις ευχαριστίες τους για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει χειριστεί μέχρι σήμερα το ζήτημα. Επιπρόσθετα, αξιοποιήσαμε τη δυνατότητα εξαίρεσης από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας των αιτούντων, όταν πρόκειται για ταξιδιώτες καλής πίστης (επιχειρηματίες, άτομα οικονομικού και κοινωνικού κύρους, πανεπιστημιακούς, ερευνητές, κτλ.) ή όταν μεσολαβούν εγκεκριμένα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Κάναμε επίσης χρήση της δυνατότητας χορήγησης βίζας μακράς διάρκειας και πολλαπλών εισόδων σε ταξιδιώτες. Καταφέραμε έτσι τη μείωση της ταλαιπωρίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων. Καταπολεμήσαμε με επιτυχία το φαινόμενο του συνωστισμού έξω από τα Προξενεία μας.  Τη διετία 2005-2007 είχαμε αύξηση στις χορηγήσεις βίζας κατά 57%. Τα καλά αποτελέσματα βεβαίως δεν μας εφησυχάζουν και η προσπάθειά μας είναι διαρκής. Αναζητούμε και καλύτερους χρόνους και καλύτερους τρόπους εξυπηρέτησης ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τη ρωσική τουριστική «δεξαμενή». Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζουμε την ανάληψη νέων μέτρων, τα οποία πιστεύω ότι θα μπορέσουμε σύντομα να ανακοινώσουμε.

 
6. Επιστρέφω στην Δωδεκάνησο, την εκλογική σας περιφέρεια. Παρόλο που όλη αυτή η εκλογική περιφέρεια ήταν σημαία του ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ πίσω σε υποδομές. Ποιες είναι αυτές στις  οποίες έχετε δώσει άμεσες προτεραιότητες;

Όπως σας είπα και πριν πετυχαίνοντας την αναβάθμιση των νησιών μας στο νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, ανοίγουμε το δρόμο για αναπτυξιακές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας. Το λιμάνι της Ρόδου αναβαθμίζεται από λιμένας περιφερειακής σημασίας σε λιμένα διεθνούς ενδιαφέροντος και εθνικής σημασίας. Αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο της Κω σε διεθνή αερολιμένα και το λιμάνι της Καλύμνου σε λιμένα περιφερειακής σημασίας. Ενισχύονται τα λιμάνια της Κω, της Καλύμνου και της Λέρου για την τουριστική ανάπτυξή τους μέσω του κλάδου της κρουαζιέρας.  Σε συνδυασμό μάλιστα με την αξιοποίηση του συνόλου των πόρων που προβλέπονται για τα νησιά μας στην προγραμματική περίοδο ως το 2013 -και πρέπει να σημειώσω πως δώσαμε μεγάλο αγώνα για αυτή την αναπτυξιακή ένεση – έχουμε τη βεβαιότητα τις επίλυσης ζητημάτων που αφορούν στις λιμενικές υποδομές, στις μεταφορές, στην ποιότητα ζωής, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την διαρκή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στον τόπο μας. Και μάλιστα έχουμε και την πρόσφατη και εξαιρετικά σημαντική απόφαση του ΥΠΟΙΟ να ενισχυθεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με πρόσθετα κονδύλια για την περίοδο 2007-2013. Όλα αυτά τι σημαίνουν; Περισσότερα έργα, περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη και πρόοδο.
 

 
7. Έχουμε ανοιχτά τρία σημαντικά εξωτερικά ζητήματα. Σκοπιανό, Κυπριακό και «τουρκικό», με ποια σειρά να περιμένουμε τις λύσεις και σε τι χρονικό ορίζοντα;

Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους χρονοδιαγράμματα και ούτε μπορούν να τεθούν. Το σημαντικό είναι το μήνυμα που συστηματικά εκπέμπουμε προς όλους.  Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική σταθερά προσανατολισμένη προς την ειρήνη, την ασφάλεια και την συνεργασία με όλους και ιδιαίτερα με τους γείτονές μας. Ο άξονας της στρατηγικής μας είναι η επίλυση των όποιων προβλημάτων και όχι η διαιώνισή τους. Επίλυσης, όμως με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο και στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το τονίζω αυτό καθώς και τα Σκόπια και η Τουρκία επιθυμούν να καταστούν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εμείς υποστηρίζουμε αυτή την προοπτική αλλά στη βάση αδιαπραγμάτευτων κριτηρίων και προαπαιτουμένων. Για τα Σκόπια η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος αποτελεί κορυφαία προϋπόθεση. Συνδέεται άμεσα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Ανιστόρητες, εθνικιστικές και αλυτρωτικές λογικές δεν χωρούν στη σύγχρονη Ευρώπη. Για την Τουρκία, η ενταξιακή της προοπτική περνά μέσα από τον μονόδρομο της δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής επίλυσης του Κυπριακού σύμφωνα με τις αρχές και αξίες του ΟΗΕ και της ΕΕ.

8. Οι Ιρλανδοί καταψήφισαν την ευρωπαϊκή συνθήκη. Πριν λίγα χρόνια οι Γάλλοι καταψήφισαν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή αν μη τι άλλο μια πιο ομογενοποιημένη διοικητικά, οικονομικά και αμυντικά ευρωπαϊκή ήπειρος;

Το ιρλανδικό «όχι» σίγουρα τραυματίζει την Ένωση. Κινδυνεύει να υπονομεύσει τις μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για να καταλήξουμε σε ένα συνολικό και αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό μεταξύ των 27 κρατών μελών.  Η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι ένα βήμα εμπρός για την Ένωση. Όχι όσο μεγάλο και τολμηρό θα το θέλαμε, αλλά πάντως θα επιτρέψει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 να προχωρήσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Να ξεφύγει από την θεσμική και διαδικαστική εσωστρέφεια και να εστιάσει στα πραγματικά προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών και να αναζητήσει κοινές και αποτελεσματικές λύσεις. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, το τοπίο φαίνεται να ξαναθολώνει. Όμως, την ίδια στιγμή η αποφασιστικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών μελών είναι δεδομένη. Οι εθνικές διαδικασίες επικύρωσης της Συνθήκης συνεχίζονται. Πιστεύω ότι παρ’ όλη την αναστάτωση και την τυχόν καθυστέρηση, θα προχωρήσουμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.