ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004
Ο Υπουργός Επικρατείας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Η σημερινή αναφορά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Παπανδρέου περί δήθεν ‘’αμηχανίας’’, όπως είπε, της Κυβέρνησης στο θέμα του Κυπριακού, και ειδικότερα στο θέμα των παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, είναι διπλά ατυχής:

Πρώτον, επί της αρχής. Ο κ. Παπανδρέου, με τη δήλωσή του αυτή, δίνει κακό δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται την εθνική συναίνεση και ομοψυχία, που είναι πολύτιμα εφόδια για την Κυπριακή και την Ελληνική Κυβέρνηση στη δύσκολη προσπάθεια που θα ακολουθήσει τις αμέσως επόμενες μέρες.
Δεύτερον, επί της ουσίας. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται ανενημέρωτος για την πράγματι πυρετώδη δράση που έχει αναπτύξει, από την πρώτη στιγμή, το υπουργείο των Εξωτερικών.
Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι, μεταξύ άλλων:
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης, ο οποίος βρίσκεταισε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιακώβου, έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησε να εγγραφεί το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πράγμα που θα γίνει.
Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Μολυβιάτης είχε μακρά σειρά συναντήσεων επί του θέματος με τους ομολόγους του Υπουργούς Εξωτερικών της Ιρλανδίας, που ασκεί τα καθήκοντα της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ είχε προηγηθεί και συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ε.Ε. κ. Σολάνα.
Την επομένη της αναλήψεως των καθηκόντων του, ο Υπουργός των Εξωτερικών δέχθηκε και είχε μακρά συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, για το Κυπριακό κ. Αλβάρο Ντε Σότο.
Επιπλέον, τέσσερις ημέρες μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός κ. Βαληνάκης επισκέφθηκε διαδοχικά τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο – προκειμένου να συζητήσει την πορεία του Κυπριακού με τους ομολόγους του των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού, στο οποίο τον συνόδευαν και στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, είχε συνομιλίες και με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης κ. Βερχόιγκεν.

Κατόπιν αυτών, είναι λογικό να διερωτάται κανείς ποιο είναι κατά τον κ. Παπανδρέου το περιεχόμενο των όρων ‘’εθνική συναίνεση’’, ‘’αμηχανία’’ και ‘’ολιγωρία’’ ».