ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                            17 Απριλίου 2008

Η κυβέρνηση με την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για το Νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο αποδεικνύει την προσήλωσή της σε μια μεταρρυθμιστική στρατηγική μακράς πνοής, που αντιμετωπίζει χρόνιες αδυναμίες, καλύπτει κενά του παρελθόντος και ανοίγει δρόμους για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.
Ο νομός μας κερδίζει από το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Το κείμενο του σχεδίου νόμου περιλαμβάνει ουσιαστικές βελτιώσεις ώστε τα Δωδεκάνησα να έχουν πλέον μια αναβαθμισμένη και αξιοζήλευτη θέση στο νέο χωροταξικό χάρτη της χώρας, ο οποίος θα προσδιορίσει τις  αναπτυξιακές ευκαιρίες και δυνατότητες για την επόμενη 15ετία.
Αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου και η ανάγκη ξεχωριστής  μέριμνας για την άρση της απομόνωσης των νησιών μας. Για αυτό και προβλέπεται η οργάνωση του  Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ως αυτόνομης χωρικής αναπτυξιακής ενότητας. Επιπλέον, η Ρόδος ενώ αρχικά δεν ήταν πουθενά, εντάχθηκε στους εθνικούς πόλους ανάπτυξης. Το λιμάνι της Ρόδου αναβαθμίζεται από λιμένας περιφερειακής σημασίας σε λιμένα διεθνούς ενδιαφέροντος και εθνικής σημασίας. Αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο της Κω σε κύριο διεθνή αερολιμένα και το λιμάνι της Καλύμνου σε λιμένα περιφερειακής σημασίας. Ενισχύονται τα λιμάνια της Κω, της Καλύμνου και της Λέρου για την τουριστική ανάπτυξή τους μέσω του κλάδου της κρουαζιέρας.  Όλα αυτά σημαίνουν περισσότερα έργα, περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη, ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος και προσέλκυση επενδύσεων.
Η έμπρακτη έκφραση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τον τόπο μας είναι πηγή ενθάρρυνσης για τη συνέχιση των προσπαθειών μας. Όλοι μαζί, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αξιοπιστία, συνεχίζουμε για να κάνουμε πράξη το όραμά μας για τα Δωδεκάνησα του 21ου αιώνα. Το αξίζει ο τόπος μας, το αξίζουν οι συμπατριώτες μας.