Α) Θεσμικά ζητήματα της Ένωσης και ειδικότερα οι νομικές εγγυήσεις που θα πρέπει να δοθούν στην Ιρλανδία, με στόχο την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου και στη συνέχεια την απρόσκοπτη θέση σε ισχύ της νέας Συνθήκης.
Β) Η αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και η ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης.
Γ) Η προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη τον προσεχή Δεκέμβριο.
Δ) Επίκαιρα θέματα διεθνών σχέσεων (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μ. Ανατολή).
Από πλευράς μου ζήτησα να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ένα θέμα με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων και πρακτικών μέτρων για την αντιμετώπισή του (ενίσχυση ρόλου FRONTEX, καταμερισμός οικονομικών βαρών, εφαρμογή παλαιότερων και ολοκλήρωση νέων συμφωνιών επανεισδοχής). Η πρότασή της Ελλάδας υποστηρίχθηκε από πολλές μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Μάλτα) και όχι μόνο (Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Ρουμανία).
Στον τομέα των Εξωτερικών Σχέσεων, συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις της Μολδαβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Σρι Λάνκα και τη Βιρμανία/Μυανμάρ.
Ειδικά για τη Μολδαβία και δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις εκλογές της 5/4 υπογράμμισα την ανάγκη η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μολδαβία και παράλληλα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που απαιτούνται για την προσέγγιση της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανα την ετοιμότητα της ΕΕ να συνδράμει τη Μολδαβία, μέσω και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που πρόσφατα εγκαινιάσαμε. Κατά την παρέμβασή μου, εξέφρασα την ελπίδα οι εσωτερικές εξελίξεις να μην καθυστερήσουν περαιτέρω τις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα, ως Προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, υποστηρίζει έναν διακανονισμό που θα έχει βασιστεί σε ειλικρινείς και ειρηνικές διαπραγματεύσεις. Έναν διακανονισμό που θα επιβεβαιώνει την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας. Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα της επιβολής θεωρήσεων σε Ρουμάνους πολίτες από τη Μολδαβία, τόνισα με έμφαση ότι είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να βασιστούμε στην αρχή της αλληλεγγύης. Είναι ανάγκη η Μολδαβία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, τόσο έναντι της ΕΕ όσο και διμερώς, στο πλαίσιο και της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδουμε στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, ως βασικής αρχής που διέπει τις σχέσεις τρίτων χωρών με την Ένωση.
Όσον αφορά στη Σρι Λάνκα, το Συμβούλιο μετά τη σημερινή επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων έναντι των Ταμίλ, υιοθέτησε συμπεράσματα στα οποία καλεί τις αρχές της χώρας να ξεκινήσουν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών, προκειμένου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή και παράλληλα να εξασφαλίσουν την ελεύθερη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή.
Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας που θα γίνει στις 21 και 22 Μαΐου στη Ρωσία αποτέλεσε, ακόμη, αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων. Συγκεκριμένα:
– Υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία όσον αφορά στην αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, δεδομένης και της συμμετοχής της Ρωσίας στη σύνοδο των G20.
– Τονίστηκε ότι η παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την υιοθέτηση εκ μέρους της Ρωσίας μέτρων προστατευτισμού και επισημάνθηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της Ρωσίας για την ένταξή της στον ΠΟΕ.
– Ως προς τον ενεργειακό τομέα, τονίστηκε η σημασία αντιμετώπισης των προβλημάτων διακοπής του εφοδιασμού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και τονίστηκε η αναγκαιότητα σύναψης ευρύτερης ενεργειακής συμφωνίας με τη Ρωσία.
– Τέλος, συμφωνήθηκε να εξεταστεί στο πλαίσιο της ΕΕ το περιεχόμενο των προτάσεων του Προέδρου Μεντβέντεφ σχετικά με τη νέα Αρχιτεκτονική Ασφαλείας.
Ως προς την κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Αμύνης. Εξετάσαμε τις πολιτικές εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την πορεία της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΛΘΑΙΑ», σχετικά με τη μετεξέλιξη της οποίας, τόνισα την ανάγκη να ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι πολιτικές παράμετροι και να εξυπηρετηθεί η ευρύτερη πολιτική της ΕΕ στην περιοχή. Επιπλέον, συζητήσαμε για την πορεία της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ATALANTA» που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανοιχτά της Σομαλίας για την καταπολέμηση της πειρατείας. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε η σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην «ATALANTA», κάτι που έχει πιστοποιηθεί άλλωστε από τη συμμετοχή της χώρας μας στη κοινή αυτή επιχείρηση από την πρώτη στιγμή.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας μιλήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τον ευρύτερο ρόλο της συγκεκριμένης χώρας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Έγινε, ακόμη, μία σύντομη επισκόπηση της κατάστασης στη Γεωργία κατά την οποία ενημέρωσα τους εταίρους μας για τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο της Προεδρίας της χώρας μας στον ΟΑΣΕ.