ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2005
 
Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, είχε σήμερα συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη, τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Γ. Φώλια και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Βαληνάκη. Μετά το πέρας της συνεργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας – Οικονομικών έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως γνωρίζετε, αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Κορυφής. Ενόψει αυτού του Συμβουλίου είχαμε σήμερα μια συνεργασία με τον Πρωθυπουργό. Με τη συνεργασία αυτή ολοκληρώσαμε μια μεγάλη περίοδο προετοιμασίας της Ελλάδας, ενόψει αυτού του Συμβουλίου.

Αυτό το Συμβούλιο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Έχει να ασχοληθεί με δύο δύσκολα θέματα: Το ένα είναι η περαιτέρω διαδικασία της κυρώσεως του Συντάγματος και το άλλο – και ακόμα πιο δύσκολο – είναι το θέμα του Προϋπολογισμού της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία (2007 – 2013).

Η μεγάλη δυσκολία για το δεύτερο θέμα έγκειται, πολύ απλά, στο εξής: Μειώνεται ο Προϋπολογισμός της Ευρώπης και αυξάνονται εκείνοι οι οποίοι διεκδικούν μερίδιο από αυτό τον προϋπολογισμό, λόγω της εισόδου στην Ευρώπη 10 νέων χωρών, οι οποίες είναι όλες φτωχότερες από τις χώρες – μέλη. Επομένως, το μεγάλο πρόβλημα είναι το πώς εμείς θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε τα συμφέροντα και τις θέσεις μας. Είναι πολύ δύσκολο για το λόγο που σας εξήγησα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιδιώκουμε να γίνει τώρα το κλείσιμο των δημοσιονομικών προοπτικών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ευχή μας είναι να κλείσει τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν δεν κλείσει τώρα κ. Υπουργέ και πάει στην προεδρία της Μ. Βρετανίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι θέμα προεδρίας της Μ. Βρετανίας. Ευχή μας είναι να κλείσει τώρα. Αν αυτό θα επιτευχθεί δεν μπορώ να το ξέρω.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ανήσυχος για τη Σύνοδο Κορυφής;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως ξέρετε, στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν είναι καλά, γιατί τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη ανησυχία και μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις. Αυτό οπωσδήποτε επηρεάζει και τη διαπραγμάτευση που γίνεται για τις δημοσιονομικές προοπτικές. Είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, γιατί, όπως γνωρίζετε, οι πλούσιες χώρες δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν Κοινοτικό Προϋπολογισμό πάνω από το 1% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με το τί γινόταν μέχρι σήμερα. Πρέπει επιπλέον να χρηματοδοτηθεί και η διεύρυνση, με τις νέες χώρες. Όλη αυτή η συγκυρία δημιουργεί ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον διαπραγμάτευσης και με μεγάλες αβεβαιότητες, για το αν θα υπάρξει αποτέλεσμα σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής και, αν θα υπάρξει, ποιό θα είναι αυτό το αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κίνδυνος κ. Υπουργέ να ανοίξει πάλι η συζήτηση για την ΚΑΠ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν, όπως ξέρετε, χώρες που επιδιώκουν να γίνει αυτό. Κυρίως η Μ. Βρετανία, διότι έχει το πρόβλημα της δικής της επιστροφής. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο μια διαπραγμάτευση, που έκλεισε και που ήταν τόσο σύνθετη, να ξανανοίξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιά είναι η θέση μας στο θέμα που έχει δημιουργηθεί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς θα υποστηρίξουμε, με όλα τα επιχειρήματα και με όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει όλον αυτόν τον καιρό, τις θέσεις μας. Ότι δηλαδή δεν μπορεί η χρηματοδότηση της διεύρυνσης να γίνει από τις χώρες της συνοχής.