Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, είχε σήμερα συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, κ. Diego Lopez Garrido, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μία σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης κυριάρχησε στις συνομιλίες, καθώς η πίεση που δέχονται η Ελλάδα και η Ισπανία από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές αποτελεί κοινό πρόβλημα. Για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή του, οι δύο ομόλογοι συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ενημέρωσης. Επιπλέον, δεδομένου ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης απασχολεί πρωτίστως τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες είναι και εκείνες που επιβαρύνονται περισσότερο, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί η Ομάδα της Ελιάς (δηλαδή η άτυπη συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) περισσότερο στον τομέα καταπολέμησης του φαινομένου, ενόψει και της επερχόμενης συνάντησής της στην Ιταλία το προσεχές διάστημα. Βεβαίως, συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών το ζήτημα είναι συνολικό και απασχολεί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη για μία από κοινού συνεργασία.   

Οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, δηλαδή ο κοινοτικός προϋπολογισμός, αποτέλεσε, επίσης, αντικείμενο των συνομιλιών, στο πλαίσιο και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Οι δύο Υφυπουργοί συμφώνησαν στο συντονισμό των προσπαθειών και στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ, στη βάση και της προηγούμενης επιτυχούς συνεργασίας τους για τον προϋπολογισμό της Ένωσης της περιόδου 2007-2013. Για τον καλύτερο συντονισμό Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας στο θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση εμπειρογνωμόνων των τριών πλευρών στην Αθήνα τις αμέσως προσεχείς μέρες.      

Τέλος, ο Ισπανός Υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποψηφιότητα της χώρας του να φιλοξενήσει στη Βαρκελώνη την έδρα της Γραμματείας της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Ο κ. Βαληνάκης από πλευράς του ενημέρωσε τον κ. Garrido για την επιθυμία της χώρας μας να ιδρυθεί Επιχειρησιακό Κέντρο της  FRONTEX για την Ανατολική Μεσόγειο στον Πειραιά.