Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε σήμερα με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας κα Diana Strofova. «Η επίσκεψη αυτή επιβεβαιώνει τις σταθερές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Σλοβακίας», τόνισε ο κ. Βαληνάκης. Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας κ. Robert Fico στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα θέματα της περιοχής μας. Όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε στην κα Strofova την σταθερή και πάγια ελληνική θέση «Θέλουμε την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας προκειμένου να την πετύχουμε». Αναφερόμενος στην αδιάλλακτη στάση της σκοπιανής πλευράς ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «Πρέπει τα Σκόπια να σταματήσουν την αδιάλλακτη πολιτική τους. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι χωρίς την επίτευξη αυτής της αμοιβαία αποδεκτή λύσης δεν υπάρχει για αυτά θέση ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ε.Ε.».

Ως προς το θέμα του Κοσόβου ο κ. Βαληνάκης επιβεβαίωσε ότι: «προτεραιότητα μας ήταν και είναι η διατήρηση και ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Αυτά διασφαλίζονται μόνο μέσα από αμοιβαίες αποδεκτές λύσεις. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση ».

Στη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν σειρά θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά το εξαίρετο επίπεδο στις σχέσεις Ελλάδας και Σλοβακίας. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συχνότητα των επαφών σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των χωρών μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε καίριους τομείς» επισήμανε ο κ. Βαληνάκης στην κα Strofova. Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δυναμική που υπάρχει, εκφράζοντας το αμοιβαίο ενδιαφέρον και την ετοιμότητα τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας αυτής σε όλους τους τομείς: τον πολιτικό, τουριστικό, ενεργειακό, εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.