Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο πλαίσιο της συνέργειας της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, με τον Ρουμάνο ομόλογό του, κ. Bogdan Mazuru, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικά για το ζήτημα της διεύρυνσης, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε ότι: «οι χώρες που θέλουν να έρθουν κοντύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβουν την ευρωπαϊκή λογική, να αποδεχθούν και να εκπληρώσουν πλήρως και έγκαιρα τα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα που τίθενται κάθε φορά. Πρέπει να κατανοήσουν ότι η ΕΕ είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα των σχέσεων των δύο χωρών και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας και των επαφών, δεδομένης και της επικείμενης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας ο Πρόεδρος της Ρουμανίας. «Ελλάδα και Ρουμανία μοιράζονται κοινά συμφέροντα και κοινές απόψεις για το μέλλον της ΕΕ και για τη διαδικασία της διεύρυνσης» επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.