Οι προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας καθώς και θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης στη Στοκχόλμη, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Frank Belfrage και με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κα  Cecilia Malmstrom, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Σουηδία την 1η Ιουλίου 2009.
 
Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών τέθηκε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης που ανάγεται πλέον σε μείζον ευρωπαϊκό θέμα και αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την Ε.Ε.  O κ. Βαληνάκης ζήτησε από τη σουηδική προεδρία να συνδράμει το έργο της Επιτροπής και να αναλάβει πρακτικά μέτρα ώστε να αποδεικνύεται στην πράξη ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό. Έτσι, θα επιβεβαιωθεί η κοινοτική αλληλεγγύη και η κατανομή βαρών, βάσει των αποφάσεων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.- Τουρκίας για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής αλλά και της άμεσης εφαρμογής του υφιστάμενου ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής.
 
Όσον αφορά στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα για τη διεύρυνση της Ε.Ε., ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Βαληνάκης επισήμανε ότι εναπόκειται στις υποψήφιες χώρες να εκπληρώσουν – εγκαίρως και στο ακέραιο- το σύνολο των κριτηρίων και προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί από την Ευρώπη.
 
Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο κ. Βαληνάκης εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως μέσα στον Οκτώβριο και έχοντας ξεπεράσει το σκόπελο του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, θα ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από την πλευρά της προεδρίας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης εφαρμογής της.
 
Τέλος, συζητήθηκαν θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος όπως η πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ενώ εκ μέρους της σουηδικής πλευράς παρουσιάστηκε το πλαίσιο δράσης του «Προγράμματος της Στοκχόλμης» που αφορά σε θέματα δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας, ασύλου και μετανάστευσης.