Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στα Δωδεκάνησα ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Βαληνάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

8 Ιουνίου 2009

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στα Δωδεκάνησα εμπεριέχει σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα για όλους, πάνω από τα οποία πρέπει να σκύψουμε με υπευθυνότητα για να αφουγκραστούμε τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας.

Από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων προκύπτουν τα εξής: Πρώτα απ’ όλα καταγράφηκε ένα ιστορικό ρεκόρ αποχής, σχεδόν 5 μονάδες πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Δεύτερον υπάρχει μια πρωτοφανής διασπορά της ψήφου που ενισχύει μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς.

Τρίτον, μέσα από τη σύγκριση με τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είτε σε επίπεδο ποσοστών είτε σε επίπεδο απόλυτων αριθμών ψήφων, το μεν ΠΑΣΟΚ συγκρατεί τις δυνάμεις που παραδοσιακά έχει στα Δωδεκάνησα, ενώ η Νέα Δημοκρατία σαφώς επλήγη από τη μεγάλη αποχή και τη διασπορά της ψήφου.

Φαινόμενα που εκφράζουν τη δυσαρέσκεια ενός πολύ μεγάλου τμήματος Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι θυμωμένοι και δεν το κρύβουν. Διότι ενώ κατανοούν απόλυτα την αναγκαιότητα των πολιτικών της κυβέρνησης προκειμένου να βγει η χώρα αλώβητη από την κρίση, ενοχλούνται από συμπεριφορές και ήθη που δεν συνάδουν με τις αξίες της παράταξής μας και αποκλίνουν από το πλαίσιο αρχών που ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας έθεσε το 2004.

Η έκφραση αυτού του πολιτικού θυμού σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, εμπεριέχει μια αυστηρή προειδοποίηση. Χωρίς να δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να προεξοφλεί μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, απαιτεί μέσα στην πίστωση χρόνου που δίνει στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και κυρίως να βάλουμε οριστικό τέλος σε πράξεις ή παραλείψεις που πλήγωσαν και τραυμάτισαν τη Νεοδημοκρατική συνείδηση.

Η πρόκληση λοιπόν είναι δεδομένη και πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε άμεσα. Μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπατριωτών μας συλλογικά, υπεύθυνα και συντεταγμένα. Μπορούμε να χαλυβδώσουμε τους ψυχικούς δεσμούς με όλους εκείνους τους πολίτες που έκαναν προσωρινά μια άλλη επιλογή για να διαμαρτυρηθούν. Μπορούμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα το κυβερνητικό έργο στα νησιά μας. Μπορούμε να εγγυηθούμε πως με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, με ακέραιο ήθος, με πλήρη διαφάνεια και συστηματική λογοδοσία στους πολίτες, οδηγούμε τον τόπο μας ψηλότερα. Στο μέλλον που πραγματικά του αξίζει».