«Θα πρέπει να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο και ταυτόχρονα να καταγράψουμε ότι η αλλαγή αυτής της σελίδας, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή. Δύσκολη στιγμή και για την αμερικανική οικονομία και για την παγκόσμια οικονομία. Και ταυτόχρονα να υπογραμμίσουμε ότι έχουν καλλιεργηθεί ελπίδες και υψηλότατες προσδοκίες», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ANT1 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Αδαμόπουλο, μετά την ορκωμοσία του νέου αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών, και ειδικά για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, «είναι σημαντικό να κρατάει κανείς μικρό καλάθι. Είναι ένα πεδίο πολιτικής, όπου οι επαναστατικές μεταβολές δεν είναι νοητές. Ασφαλώς όλοι ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια αλλαγή στη συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών διεθνώς, δηλαδή μια στροφή της αμερικανικής πολιτικής προς την πολυμέρεια». «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν τη δική τους ιστορία και συνδέονται, όπως είναι γνωστό, με τα μεγάλα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Βαληνάκης, επισημαίνοντας ότι δεν αναμένονται δραματικές διαφοροποιήσεις, αν και βέβαια  «όλοι μοιράζονται την προσδοκία μιας καλύτερης και αποδοτικότερης κατανόησης των ελληνικών θέσεων».
«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής με αποκλειστικό γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα, προσβλέποντας, βεβαίως, σε μία βελτίωση των σχέσεων, στην επίλυση θεμάτων, όπως π.χ. στο θέμα της βίζας που ήδη έχει αργήσει», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του νέου Αμερικανού Προέδρου και συγκεκριμένα στο ζήτημα της οικονομίας, ο κ. Βαληνάκης, τόνισε ότι: «Οι πολίτες σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες έχουν πραγματιστικά κριτήρια στις επιλογές τους και στις προσδοκίες τους και ζητούν πάντα από τις Κυβερνήσεις απτά και χειροπιαστά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της πολιτικής πάντα. Να αποδεικνύει ένας Πρόεδρος, όπως κάθε ηγέτης, διαρκώς την ικανότητά του να δίνει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Είναι, λοιπόν, νομίζω σαφές ότι οι Αμερικανοί περιμένουν αυτές τις κινήσεις του Προέδρου Ομπάμα στην οικονομία και τις περιμένει θα έλεγα όλη η παγκόσμια οικονομία διότι όλοι έχουμε να κερδίσουμε από μία συνεργασία στη σημερινή παγκόσμια κρίση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη πρώτα-πρώτα, ως πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας, κι εμείς βέβαια ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».