Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Ali Bagheri. «Η επίσκεψη αυτή όπως και οι επισκέψεις άλλων Ιρανών αξιωματούχων που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν τις σταθερές σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ιράν», τόνισε ο κ. Βαληνάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Ιράν όπου και επιβεβαιώθηκε το καλό επίπεδο συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε την σταθερή και πάγια ελληνική θέση περί σεβασμού των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και την ανάγκη πλήρους διαφάνειας σύμφωνα με τους κανόνες της ΔΕΑΕ. Σε αυτό το πλαίσιο «η Ελλάδα προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία, να συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση, στην εκτόνωση της έντασης, στην ενθάρρυνση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και βέβαια στην προώθηση μιας διπλωματικής λύσης» υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης.

Ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε τα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν στον οικονομικό τομέα και υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμα και για τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, όπως το Ιράκ, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Λίβανος και το Αφγανιστάν με τον Υφυπουργό να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.