Τρίτη, 8 Ιουνίου 2004
κ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ : Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά, σήμερα την κυρία Haignere, την Yφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιας για τα ευρωπαϊκά θέματα. Όπως ξέρετε, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία είναι εξαίρετες, στον πολιτικό, στον οικονομικό, στον αμυντικό και βεβαίως στον πολιτιστικό τομέα. Με μεγάλη λοιπόν χαρά υποδέχομαι τη Γαλλίδα ομόλογό μου στην Αθήνα. Συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, τα ευρωπαϊκά θέματα στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και της υπό κατάρτιση Συνταγματικής Συνθήκης. Εμείς, ως Ελλάδα, επιμένουμε ότι θα πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να οδηγηθούμε σ’ ένα αίσιο τέλος σ’ αυτή την διαπραγμάτευση, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες που ψηφίζουν μεθαύριο στις ευρωπαϊκές εκλογές, να έχουν σε λίγο καιρό και μια Συνταγματική Συνθήκη, που νομίζουμε ότι είναι ένα θεμελιώδες βήμα μπροστά. Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ την κυρία Haignere για την πρωτοβουλία της, σχετικά με την έκκληση που απευθύναμε σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και στα εικοσιπέντε κράτη μέλη, να ψηφίσουν σ’ αυτές τις εκλογές. Είπαμε ότι η Ευρώπη είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει γι’ αυτό όλοι να αντιληφθούν ότι τα συμφέροντα του καθενός, η καθημερινότητα του καθενός, η ζωή του καθενός, περνάει σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που παίρνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω δύο ερωτήσεις. Το πρώτο ερώτημα που θέλω, αφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Κύπρο. Και θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο υπάρχουν φόβοι, επιφυλάξεις, σκέψεις ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο Ψήφισμα, το οποίο να είναι ανακόλουθο ή να έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες προτάσεις, σε ό,τι αφορά το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Την αναγνώριση δηλαδή, με άλλα λόγια, του ψευδοκράτους. Και το δεύτερο, εάν η Ελλάδα θα είναι έτοιμη, πανέτοιμη, να φτιάξει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες, ή αν υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις ως προς αυτό. Ευχαριστώ.
κ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Οι θέσεις μας για το Κυπριακό είναι γνωστές. Έχουμε επανειλημμένα πει ότι θέλουμε την επανένωση του νησιού και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δε θα σταματήσουμε ποτέ να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ταυτόχρονα ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ σαφείς. Πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Κάθε τι που κινείται προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης, γίνεται εκ των πραγμάτων αντιπαραγωγικό, γιατί απομακρύνει τις δύο Κοινότητες τη μία από την άλλη, αντί να τις φέρει πιο κοντά. Και η ελπίδα νομίζω όλων των Ευρωπαίων, είναι ότι οι δύο Κοινότητες θα έρθουν πιο κοντά, έτσι ώστε και οι Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν τα αγαθά της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτή είναι η θέση μας, γι’ αυτήν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Όσον αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ήθελα να πω, ότι έχουμε κάνει οτιδήποτε δυνατό, έτσι ώστε οι αγώνες αυτοί να είναι πραγματικά ασφαλείς και επιτυχείς. Έχουμε ξοδέψει τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα απ’ ότι έγινε στο παρελθόν, πριν από τέσσερα χρόνια, με το Σίντνεϋ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μόνο για τον τομέα της Ασφάλειας, και δαπανούμε ένα κολοσσιαίο ποσό, έτσι ώστε αυτοί οι Αγώνες να είναι ασφαλείς.