Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2004
Σε σημερινές συνεντεύξεις του στους ραδιοφωνικούς σταθμούς 98,4 και ALPHA ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης ερωτηθείς για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε:
"Περιμένουμε στο τέλος της εβδομάδας την επιβεβαίωση μέσω των ψηφοφοριών και πιστεύουμε πως θα έχουμε ένα αίσιο αποτέλεσμα. Έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια και πρέπει να πω ότι η προσπάθεια αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο και διακομματική, αφού ξεκίνησε επί της προηγούμενης Κυβέρνησης" Αναφορικά με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δήλωσε: "Νομίζω ότι από κάθε άποψη είναι πιο ισχυρό το φετινό κείμενο. Άλλωστε αυτό είναι και πανθομολογούμενο, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από ολόκληρη την Ευρώπη και την ίδια την Τουρκία. Είναι σταθερή η βούληση τόσο της Ελλάδας όσο και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, η Τουρκία να δείξει μια ευρωπαϊκή συμπεριφορά προς τους γείτονές της, κάτι που σας θυμίζω ότι δεν ήταν στα κλασικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και στις εκθέσεις του παρελθόντος.".
Σχετικά με την πορεία των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες, ο κ. Γ. Βαληνάκης δήλωσε ότι
"με την Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, δεν έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα. Μακάρι αυτό να έχει επιτευχθεί μέχρι το Δεκέμβριο, αλλά ο χρόνος δεν είναι αρκετός. Επειδή λοιπόν οι θέσεις μας παραμένουν αρκετά μακριά, θεωρούμε ότι εκείνο που προέχει είναι να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση για την Ελλάδα, έστω και αν αυτό συμβεί μετά το Δεκέμβριο. Μετά το Δεκέμβριο η Τουρκία θα δεσμεύεται από ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο επίλυσης προβλημάτων, από το οποίο σήμερα και μέχρι το Δεκέμβριο δεν δεσμεύεται…Μετά το Δεκέμβριο λοιπόν η Τουρκία θα μπει στις ράγες του ευρωπαϊκού τρένου. Θα βάλει την επίλυση των προβλημάτων σε έναν ευρωπαϊκό δρόμο και θα φανεί ένα πνεύμα συνεργασίας και συμβιβασμού, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.".
Ο κ. Γ. Βαληνάκης διευκρίνισε επίσης:
"Όταν ακούω ότι δεχόμαστε άνευ όρων την πρόοδο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δε θα συμφωνήσω μαζί σας… Επανειλημμένα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην Τουρκία. Και δεν μπορεί να δώσει ένα κράτος λευκή επιταγή σε κάποιο άλλο. Υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις μέσα στο κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεσμεύει τους πάντες".