Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 7ης Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρώπης και της Ασίας (ASEM), κατά την οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης. Η ανάγκη να ξεπεραστούν οι εθνικές επιφυλάξεις και να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας απασχόλησε κατά κύριο λόγο τις εργασίες της Συνόδου, όπως δήλωσε ο κ. Βαληνάκης μετά το πέρας των εργασιών, επισημαίνοντας τη γενικότερη αίσθηση που κυριάρχησε, ότι δηλαδή μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας μπορεί να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ η εσωστρέφεια και ο προστατευτισμός μπορούν να έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε μάλιστα τη συνεργασία των ασιατικών χωρών, που μέχρι σήμερα ήταν επιφυλακτικές, ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κ. Βαληνάκης δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Οικονομική Κρίση που έχει προγραμματιστεί στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προτείνει τη θέσπιση κανόνων για την αρμονικότερη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. «Πιστεύουμε στην οικονομία της αγοράς, αλλά έχει τα όριά της, και εμείς πρέπει να προσδιορίσουμε τα όρια αυτά», τόνισε ο κ. Βαληνάκης.

    
Το περιβάλλον και κλιματικές αλλαγές αποτέλεσαν, επίσης, αντικείμενο των εργασιών της 7ης Συνόδου Κορυφής στο Πεκίνο. Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών στην παρέμβασή του, η θέση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει σύντομα να γίνουν βήματα προόδου στον τομέα αυτό μέσω, εκτός των άλλων, της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    
Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ο διάλογος των πολιτισμών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες «γέφυρες» για την ευρύτερη προσέγγιση των χωρών της Ασίας και της Ευρώπης απασχόλησαν, τέλος, τις συζητήσεις των επικεφαλής των Κρατών-Μελών του ASEM, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που έχει αυτή η συνεργασία ειδικότερα για την Ελλάδα, αφού, όπως υπογράμμισε: «η χώρα μας έχει ιδιαίτερα συμφέροντα στην Ασία σε μία σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως είναι οι τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, του εμπορίου και της ευρύτερης οικονομίας».

    
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Βαληνάκης πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Μαλαισία, κ. Abdul Rahim Bakri, και το Βιετνάμ, κ. Vu Dzung, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και ζητήματα ελληνικού και τρέχοντος διεθνούς ενδιαφέροντος.