Παρασκευή, 22 Απριλίου 2005

"Η σημερινή 1η Συνάντηση της Μικτής Ομάδας Εργασίας υψηλού επιπέδου εντάσσεται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, κατ’ εφαρμογή του Κοινού Προγράμματος Δράσης 2005-2006 που υπογράφηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το Δεκέμβριο στη Μόσχα. Οι ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε εκφράζουν το άριστο κλίμα και τη σταθερή βάση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Εξετάσαμε μία σειρά από θέματα διμερούς ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπου διαπιστώθηκε η αμοιβαία πρόθεση για περαιτέρω προώθηση των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, συζητήσαμε τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας. Η Ελλάδα εργάζεται ενεργά για την ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων αυτών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που το ευρωπαϊκό Κεκτημένο μας παρέχει, προκειμένου να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στο ζήτημα χορήγησης θεωρήσεων. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα του τουρισμού.

Εξετάσαμε επίσης και θέματα περιφερειακής συνεργασίας. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά χρήσιμη και σκόπιμη την ενεργό παρουσία και συμβολή όλων στις προσπάθειες διευθέτησης των προβλημάτων της περιοχής. Θεωρούμε δε τη συμβολή της Ρωσίας στρατηγικής σημασίας για την σταθεροποίησή της. Είναι γνωστή η θέση μας για την εντατικοποίηση των προσπαθειών προκειμένου η περιοχή μας να μεταβληθεί σε μία ευρωπαϊκή γειτονιά. Αυτός ο σκοπός προϋποθέτει να αντιμετωπίσουμε τα ανοικτά ζητήματα με πνεύμα εποικοδομητικό, αναζητώντας αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε τις εξελίξεις και τις προοπτικές στο θέμα του Κοσόβου, και βεβαίως από πλευράς μου ενημέρωσα τον κ Τσιζώφ για τις τελευταίες εξελίξεις και την κινητικότητα που έχει προκληθεί από τις προτάσεις του κ. Νίμιτς όσον αφορά στο θέμα της εκκρεμότητας με την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Ασφαλώς και μας απασχόλησε η πορεία του Κυπριακού, ειδικότερα μετά την πρόσφατη αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον και η σταθερή πολιτική αρχών που ακολουθεί η Ρωσία στο ζήτημα αυτό. Ενημέρωσα επίσης τον κ. Τσιζώφ για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ευρωπαϊκή διάσταση που έχουν προσλάβει μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου.

Συζητήσαμε ακόμη την προώθηση της συνεργασίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η χώρα μας κατέχει κατά την τρέχουσα διετία θέση μη μονίμου μέλους.

Η συνεργασία με τη Ρωσία προχωρά και σε άλλους τομείς, όπως ο ενεργειακός που μετά και την υπογραφή του Πολιτικού Μνημονίου Συνεργασίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης εισέρχεται σε νέα φάση. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των 3 συνεργαζομένων χωρών αλλά και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω την κοινή μας διαπίστωση για το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεών μας και τη βούληση αναβάθμισης και εντατικοποίησής τους, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας".