Υπηρεσία Ενημέρωσης

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2004

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης αναχώρησε χθες για το Παρίσι προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Υπουργική Συνάντηση του Μεσογειακού Φόρουμ, που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στη γαλλική πρωτεύουσα. Το βράδυ της Κυριακής ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης παρακάθισε σε δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών των έντεκα χωρών και συγκεκριμένα της Αιγύπτου, Αλγερίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Μαρόκου, Πορτογαλίας, Τουρκίας και Τυνησίας που μετέχουν στο Φόρουμ. Κατά τη διάρκεια του δείπνου συζητήθηκαν θέματα όπως η ασφάλεια στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η νέα ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και το Μεσανατολικό. Ειδικότερα, σε ότι έχει να κάνει με τη Μέση Ανατολή, οι Υπουργοί Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών υπογράμμισαν την ανάγκη να διαδραματίσει η ΕΕ πιο ενεργό ρόλο προκειμένου να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος της βίας στην περιοχή.

Σήμερα το πρωί , και πριν την έναρξη εργασιών του Φόρουμ, οι εκπρόσωποι των έξι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας και Πορτογαλίας- εξέτασαν σε χωριστή συνάντηση τις δυνατότητες κατάρτισης πιλοτικών προγραμμάτων συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στις χώρες της Μεσογείου, τις δυνατότητες διασυνοριακής συνεργασίας καθώς και τη μεσογειακή διάσταση της ευρωπαϊκής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής στα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μεσόγειο ώστε να υπάρχει μία σειρά περιπολιών προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης μιας και η Ελλάδα είναι αντίθετη με την ιδέα των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών στις χώρες της Αφρικής.

Κλείνοντας τις εργασίες του Φόρουμ, οι Υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη βούλησή τους για ενίσχυση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας και για σύγκληση συνάντησης κορυφής το 2005. Ζήτησαν επίσης να μη μειωθούν οι πιστώσεις που δίνονται για τη μεσογειακή πολιτική λόγω της νέας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράμμισαν την ανάγκη για συνεργασία τόσο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με αυτές που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου, όσο και για τις μεσογειακές χώρες μεταξύ τους. Ακολούθησε η ενημέρωση των Ελλήνων ανταποκριτών από τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκη καθώς επίσης και συνέντευξη του στον γαλλικό ραδιοσταθμό Radio France Internationale και τον δημοσιογράφο κ. Daniel Desesquelle. Αύριο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης αναχωρεί για την Πορτογαλία προκειμένου για να λάβει μέρος στην τριμερή συνάντηση των Υφυπουργών Εξωτερικών αρμόδιων για ευρωπαϊκά θέματα της Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας που θα γίνει στη Λισσαβόνα και θα έχει ως κύριο θέμα τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2007-2013.