Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2004

 Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης αφίχθη αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Πεκίνο προερχόμενος από το Ανόι του Βιετνάμ, όπου συμμετείχε μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Ασίας (ASEM). Κατά την παραμονή του στην κινεζική πρωτεύουσα, ο κ. Βαληνάκης έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης.

Το Σάββατο, ο ΥΦΥΠΕΞ παρακάθισε σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του η Ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο όπου και συναντήθηκε με εκπροσώπους των σημαντικότερων κινεζικων ΜΜΕ και παραχώρησε συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά δίκτυα China Central TV-4 (CCTV-China News), China Central TV-9 (CCTV-English News), China Central TV-9 (CCTV-English Channel/ Biz China) και Beijing TV (BTV). Οι συνεντεύξεις επικεντρώθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και συγκεκριμένα στην αξιοποίηση της ελληνικής ολυμπιακής τεχνογνωσίας εν όψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από τα κινεζικά ΜΜΕ για την Ελλάδα ως μεταολυμπιακό ταξιδιωτικό προορισμό και ο κ. Γ. Βαληνάκης ανέπτυξε τα τουριστικά πλεονεκτήματα της χώρα μας.

Την Κυριακή το πρωί, ο ΥΦΥΠΕΞ επισκέφθηκε το Σινικό Τείχος, ενώ αργότερα το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου καθώς και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου. Τον έλληνα Υφυπουργό υποδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου του Πεκίνου κ. Λιν Τζιόνσιαν με τον οποίο είχαν εγκάρδια συζήτηση και ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Ο κ. Βαληνάκης εξήρε την προσπάθεια που γίνεται στο κέντρο και υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει, σε συνδυασμό και με άλλους φορείς στην Ελλάδα, στην ενίσχυση του Κέντρου.

Ο κ. Γ. Βαληνάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Υφυπουργό Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας κ. Χουέι Τσανγκ Γκόνγκ. Συζητήθηκαν οι εμπειρίες και δυνατότητες συνεισφοράς τεχνογνωσίας της Ελλάδας στην Ολυμπιακή ασφάλεια. Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο κ. Γκόνγκ παρέθεσε γεύμα προς τιμή του έλληνα ΥΦΥΠΕΞ.