Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2004

Ειδική εκδήλωση για την πρώτη θέση σε μετάλλια που κατέλαβαν οι αθλητές απ’ τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Υπουργείου και της Ολλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν Υπουργοί Αθλητισμού της Ευρώπης των 25, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Πρέσβεις των υπολοίπων 24 χωρών της Ένωσης στην Αθήνα, επικεφαλής των Εθνικών Ολυμπιακών Ομάδων και σημαιοφόροι των Παραολυμπιακών Ομάδων των 25 χωρών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και άλλοι διακεκριμένοι επίσημοι. Μίλησαν η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η Ολλανδή Υπουργός Αθλητισμού κα. Ross-van Dorp και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Γιάννης Βαληνάκης.

Στην ομιλία της, η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κα. Πάλλη-Πετραλιά τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: "Η Ευρώπη των 25 αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη στον Παγκόσμιο Αθλητισμό. 286 μετάλλια, έναντι 103 των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και 63 της Κίνας. Το γεγονός αυτό, σε πρώτη ανάγνωση, σίγουρα δημιουργεί την αυτοπεποίθηση, τονώνει το ηθικό μας και ενισχύει την κοινή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα… Πιστεύω ότι η Ελλάδα και στη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων θα πάρει το χρυσό μετάλλιο της καλής οργάνωσης, της φιλοξενίας, της ευαισθησίας, της συμμετοχής. Κι αυτή είναι μια διάκριση προόδου μιας χώρας που αλλάζει με γοργά βήματα. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οι Ευρωπαίοι αθλητές και αθλήτριες, με δύναμη ψυχής και θέλησης μπορούν να φέρουν επιτυχίες ανάλογες με εκείνες των Ολυμπιακών Αγώνων. Μια Ευρώπη ενωμένη πολλαπλασιάζει τη δύναμή της."

Η Ολλανδή Υπουργός Αθλητισμού κα. Ross-van Dorp, αφού ευχαρίστησε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την σημαντική του συμβολή στην πρωτοβουλία αυτή, ανέφερε: "Η πρωτοβουλία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και λαμβάνει χώρα μία μόλις μέρα μετά την Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η Αθήνα δίνει ένα καλό παράδειγμα για την σημασία που έχει η ευρωπαϊκή διάσταση στον αθλητισμό. Αυτή είναι μία διάσταση την οποία πρέπει να εξακολουθήσουμε να τονίζουμε, γιατί εκτός των άλλων, η Ευρώπη είναι -όντως- η πρώτη δύναμη στον παγκόσμιο αθλητισμό."

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης αφού ανέφερε ότι

"Σήμερα, τιμούμε την ευρωπαϊκή διάσταση στους Αγώνες της Αθήνας, την ευρωπαϊκή διάσταση στον παγκόσμιο αθλητισμό. Τιμούμε τους πρώτους, γιατί η Ευρώπη είναι πρώτη. Τιμούμε όσους συμμετέχουν, γιατί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμμετοχή. Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό όραμα", τόνισε ότι "Βεβαίως, κανείς μας δεν παραγνωρίζει το γεγονός πως οι Αγώνες είναι μια σπουδαία ευκαιρία να χαρεί κανείς για την χώρα του. Να νιώσει υπερήφανος για την σημαία της. Γι’ αυτό και παρά τα όσα έχουν ακουστεί, δεν θεωρώ προσωπικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κατεβεί ενωμένη, αποκλειστικά με δική της ομάδα, στους επόμενους Αγώνες του Τορίνο, ή του Πεκίνου. Δεν πιστεύω πως είμαστε ακόμη έτοιμοι για μια Team Europe στους Ολυμπιακούς. Είμαστε όμως υπέρ της αυξανόμενης αναγνώρισης της ιδιαίτερης κοινοτικής διάστασης στον αθλητισμό, Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, μπορεί να δούμε και την σημαία της ΕΕ, δίπλα στις εθνικές σημαίες, να παρελαύνει. Μπορεί να δούμε Ευρωπαίους θεατές ν’ ανεμίζουν κι ευρωπαϊκές σημαίες, στηρίζοντας έτσι άλλους Ευρωπαίους αθλητές, όταν δεν αγωνίζεται δικός τους. Αυτό ακριβώς έδειξαν εξάλλου και πιστεύω πως θα συνεχίσουν να δείχνουν στα γήπεδα οι Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι θεατές που ένιωσαν και είναι αυτές τις μέρες, κοντά στους Ευρωπαίους αθλητές."