Στην Κω και στην Κάλυμνο βρέθηκε ο τ. Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Βαληνάκης την Πέμπτη 24 Μαρτίου και την Παρασκευή 25 Μαρτίου όπου και εκπροσώπησε τη Νέα Δημοκρατία στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου. Ο κύριος Γ. Βαληνάκης δήλωσε :
“Είναι μεγάλη η χαρά που νιώθουμε σήμερα όλοι, μια τέτοια μέρα, όταν μάλιστα καμαρώνουμε την νεολαία μας, τα παιδιά μας, με τις παραδοσιακές τους στολές και τα σχολεία τους. θέλω να συγχαρώ τους δασκάλους και τους γονείς για την εμφάνιση τους και για την πίστη που έχουν. Μια τέτοια μέρα όλοι πρέπει να θυμόμαστε την πίστη προς την πατρίδα. να θυμόμαστε τους αγώνες και τις θυσίες όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. χαίρομαι όταν αυτό το μήνυμα διαχρονικά περνάει και στην νέα γενιά. αυτή τη γενιά που οφείλει να μεταλαμπαδεύσει τις αρχές μας και τις αξίες μας παραπέρα, σε δύσκολες εποχές. Γιατί ζούμε πραγματικά μια δύσκολη εποχή δύσκολη. Από τη μια μεριά γιατί έχουμε απειλές κατά της χώρας μας. Ενώ κάνουμε μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία., η Τουρκία δεν εννοεί να καταλάβει ότι αυτές οι συμπεριφορές που μας δείχνει σήμερα πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Είδαμε πρόσφατα τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να ακυρώνει την παρουσία ιταλικού σκάφους που βρισκόταν στην ελληνική ΑΟΖ, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα, βλέπουμε και προσπάθειες της Τουρκίας να στείλει τον στόλο της ακόμα και στα νότια της Κρήτης, στις ακτές απέναντι από την Λιβύη στην Ελληνική ΑΟΖ. Νομίζω λοιπόν ότι αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να καταδικαστούν και να καταδικαστούν απερίφραστα. γιατί δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από μια χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω ταυτόχρονα να ευχηθώ σε όλους καλή δύναμη γιατί οι μέρες, οι μήνες, και τα χρόνια που έρχονται θα είναι για όλους δύσκολα. Χάρηκα που το πρώτο εμβατήριο με το οποίο ξεκίνησε η παρέλαση ήταν το «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Γιατί πραγματικά σε αυτές τις στιγμές πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. Ο καθένας με ο,τι του αναλογεί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. εύχομαι μάλιστα σήμερα η κυβέρνηση να πετύχει στις Ευρωπαϊκές επάλξεις το καλύτερο δυνατό για την πατρίδα. ταυτόχρονα βεβαίως έχουμε πολλές επιφυλάξεις για το αν πραγματικά μπορούμε να βγούμε από το τούνελ και αν μπορεί να δει ο λαός μας το φως στο τέλος της σήραγγας. Έχουμε δυστυχώς καμιά φορά την αίσθηση, όπως είπε και κάποιος συνάδελφος, ότι σκάβουμε, σκάβουμε, αλλά πηγαίνουμε προς το κέντρο της γης. Είναι λοιπόν σημαντικό ο λαός μας να ανακτήσει αυτή την ελπίδα γιατί αυτό είναι ιδιαιτέρα σημαντικό για το νησί, μας για την Κάλυμνό μας που υποφέρει πολύ και χρειάζεται αυτή την ελπίδα.”