«Κάθε απόκλιση στη συμπεριφορά της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο συμπεριφοράς ως προς τις σχέσεις καλής γειτονίας είναι βέβαιο ότι μεγαλώνει την απόσταση από την ευρωπαϊκή της προοπτική» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Γάλλο Υφυπουργό Εξωτερικών, Αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Pierre Lellouche, τον οποίο και ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. «Συνιστά μια συμπεριφορά εκτός των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών που δεν συνάδει με την ιδιότητα ενός υποψηφίου κράτους μέλους. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας βεβαίως πάντα με τον όρο ότι εκπληρώνονται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται» είπε ο κ. Βαληνάκης. 

Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, επίσης, βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ομολόγων. Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της κοινοτικής αλληλεγγύης και την από κοινού λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης μετά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου αποτελεί ένα θέμα προτεραιότητας για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι βέβαιος πως η Γαλλία και η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της Μεσογείου συμμερίζονται τις ίδιες βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος» επισήμανε ο κ. Βαληνάκης. 
Ο κ. Lellouche με τη σειρά τoυ αναγνώρισε ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας τη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα, τονίζοντας ότι «δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίσει αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Είναι ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος και είναι θέμα αλληλεγγύης. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί στο πλαίσιο της ΕΕ. Είναι υπόθεση όλων». Μάλιστα, ο Γάλλος Υφυπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία και αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταναστευτική ροή δια των χερσαίων και θαλασσίων οδών, λέγοντας ότι: «θα πρέπει να θέσουμε τα κατάλληλα ερωτήματα στην τουρκική κυβέρνηση για τον έλεγχο των συνόρων της και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα ενίσχυσης της προστασίας των ελληνικών ακτών», δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή του μετά το πέρας της επίσκεψής του στη χώρα μας να θέσει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο στον Υπουργό Εξωτερικών όσο και στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, οι δύο Υφυπουργοί είχαν ακόμη την ευκαιρία να συζητήσουν και άλλα θέματα, όπως τη διεύρυνση της ΕΕ και την πορεία εφαρμογής της Συνθήκης της Λισσαβόνας, την κατάσταση στην περιοχή μας, καθώς και ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.