«Οι σημερινές εργασίες του ΣΓΥΕΣ επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία του επικείμενου εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο  αναμένεται να απασχολήσει η αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ενέργεια και οι κλιματικές αλλαγές, καθώς και η Ανατολική Εταιρική Σχέση.

Κυρίως συζητήσαμε για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας ενόψει των δύο Συνόδων Κορυφής (έκτακτη σύνοδος 1ης Μαρτίου και εαρινή σύνοδος 19ης – 20ης Μαρτίου).

1.    Όσον αφορά στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη χρηματοδότηση μιας σειράς ενεργειακών σχεδίων δεν συγκέντρωσε τελικώς την απαιτούμενη αποδοχή και συνεπώς παραπέμπεται προς περαιτέρω συζήτηση στις αρμόδιες Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου.

Από πλευράς μου, χαιρέτισα την πρόταση της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι:

α) ο κατάλογος των προτεινόμενων επιλέξιμων έργων θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην
    αρχή της ενδο-κοινοτικής γεωγραφικής ισορροπίας σύμφωνα με τα σχετικά
    συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

β) η Επιτροπή θα πρέπει, επίσης, να λάβει υπόψη της, κατά την επεξεργασία του
    νεώτερου καταλόγου, την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής
    της Κοινότητας.

γ) τέλος, κρίνεται απαραίτητη η συμπερίληψη του ενιαίου έργου της Διασύνδεσης
     Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας στον κατάλογο των επιλέξιμων έργων.

2.    Όσον αφορά στην προετοιμασία των επικείμενων Συνόδων Κορυφής το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιασθεί, όπως είναι φυσικό, στην αντιμετώπιση της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στην παρέμβασή μου, ως προς την ημερήσια διάταξη του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισήμανα την ανάγκη συνέχισης της συντονισμένης δράσης της Ένωσης με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα προστατευτισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα την απαραίτητη σταθερότητα στην εσωτερική αγορά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Ε.Ε. να υιοθετήσει μία κοινή θέση, στέλνοντας έτσι ένα θετικό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες στη σημερινή δυσχερή συγκυρία.
 
3. Στο σημερινό Συμβούλιο, επίσης, και συγκεκριμένα στον τομέα των Εξωτερικών Σχέσεων, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό και η κατάσταση ασφάλειας στο Αφγανιστάν.
 
Σχετικά με το Μεσανατολικό, εξετάστηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις, ενόψει και της προετοιμασίας της Διάσκεψης Δωρητών στο Sharm-el-Seikh. Ειδικότερα, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της Ε.Ε. στην περιοχή, η διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής της  ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και η σταθερή υποστήριξη στην ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση.

Για το Αφγανιστάν, συζητήθηκε η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή και οι δυνατότητες συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της αποστολής «EUPOL Afghanistan», αλλά και ενόψει των εκλογών τον προσεχή Αύγουστο.

4. Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας έγινε μία γενική συζήτηση επί της ευρύτερης στρατηγικής σημασίας της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

Επίσης, στο γεύμα εξετάσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με έμφαση στα ακόλουθα:

α) Τον μελλοντικό ενισχυμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

β) Την υποψηφιότητα του Μαυροβουνίου, για τον χειρισμό της οποίας είχαμε μία ευρεία ανταλλαγή απόψεων. Είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας, η οποία υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής μας, εφόσον βεβαίως πληρούν τα κριτήρια και προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από τη μεριά της Ένωσης. Και βέβαια, η Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς της πρέπει να στείλει ενθαρρυντικά μηνύματα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα, δε, στις παρούσες συνθήκες και να τηρήσει τα υπεσχημένα. Ειδικότερα για το Μαυροβούνιο, υπογράμμισα ότι η αίτησή του θα πρέπει να εξεταστεί με δίκαιο και ουσιαστικό τρόπο και όπως άλλωστε για όλες τις χώρες της περιοχής με βάση την ατομική του πρόοδο (on its own merits).

γ) Τις τελευταίες εξελίξεις στη Σερβία και ειδικότερα τις σχέσεις της χώρας αυτής με το ICTY. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη άρσης του αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει δυστυχώς οι σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Σερβίας. Στο πλαίσιο, αυτό στηρίζουμε την «απόψυξη» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, καθώς και την εξεύρεση τρόπων ενδυνάμωσης της συνεργασίας με το ICTY.

Τέλος, στο πλαίσιο της συχνής επικοινωνίας και της συνεργασίας που έχω με τους Ευρωπαίους ομόλογούς μου, συναντηθήκαμε χθες το βράδυ σε δείπνο που παρέθεσε ο Ούγγρος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ivan Gabor. Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης του επερχομένου Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και κυρίως για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης, ενώ επίσης συζητήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, ενόψει και του επόμενου Ιρλανδικού δημοψηφίσματος».