Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Καναδά ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαλήνάκης, από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου. Ο κ. Βαληνάκης εκπροσώπησε τη χώρα μας στις εργασίες της 12ης Συνόδου Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας στο Κεμπέκ, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Δημήτρη Κατσούδα. Την σύνοδο απασχόλησαν οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, καθώς και οι τρόποι συνεργασίας των κρατών-μελών σε μία σειρά από σημαντικούς τομείς.  

«Η Γαλλοφωνία είναι ένα Φόρουμ στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα ενεργά, είναι ένα Φόρουμ στο οποίο δεν συζητούνται μόνο τα θέματα της γλώσσας, αλλά και όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Και είναι ακριβώς σημαντικό να ενώνουμε τη φωνή μας σε όλους τους ενδιαφέροντες τομείς, όπου μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνέργεια και συνεργασία» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης μετά το πέρας των εργασιών. Ειδικά για τη διεθνή οικονομική κρίση ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας κατ’ αρχήν των κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και ευρύτερης συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι με ασυντόνιστες μεταξύ τους πολιτικές. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν τρόποι πρακτικής συνεργασίας και στον τομέα του περιβάλλοντος. «Η Ελλάδα ως χώρα νησιωτική, μαζί με άλλα νησιωτικά κράτη που εκπροσωπούνται στη συνάντηση Κορυφής της Γαλλοφωνίας, έχουν συμφέρον και ενδιαφέρον να συνεργαστούν σε μια σειρά από άλλους τομείς – όπως για παράδειγμα με συγκεκριμένα σχέδια στον τομέα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, όπου η Γαλλία έχει ήδη την πρωτοκαθεδρία κι εμείς οι άλλες χώρες μετέχουμε ενεργά», τόνισε ο κ. Βαληνάκης, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης στον Καύκασο όσο και της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο κ. Βαληνάκης σχολιάζοντας τη δυναμική που θα μπορούσαν να είχαν αυτές οι κρίσεις υπογράμμισε  την έγκαιρη παρέμβαση της Γαλλικής Προεδρίας. Αναφερόμενος στη συνέχεια στην περιοχή του Κοσόβου δήλωσε πως η ευρωπαϊκή προοπτική για την περιοχή αποτελεί ένα δρόμο που προσφέρει ασφάλεια και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα προσφέρει την υποστήριξή της. Τέλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημασία του περιβάλλοντος στη βιώσιμη ανάπτυξη και τόνισε πως «εμείς στην περιοχή της Μεσογείου, δεχόμαστε ήδη τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών παραπέμποντας, μεταξύ άλλων και στις δασικές πυρκαγιές», επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης συγκεκριμένων προγραμμάτων που περιέχονται στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Βαληνάκης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κ. Μπούσα Νυαμβίσι, με τον οποίο υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν σχετικά με την μεταβολή της στάσης του Κογκό ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Επιπλέον, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε σειρά συναντήσεων και με άλλους ομολόγους του για θέματα ελληνικού και διεθνούς  ενδιαφέροντος.

Τη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου ο κ. Βαληνάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στο Μοντρεάλ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ICAO, κ. Roberto Kobeh Gonzalez και τον Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Dr. Taieb Sherif.  Συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του Οργανισμού, καθώς και οι προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης των αεροπορικών συγκοινωνιών την επόμενη δεκαετία και επομένως η ανάλογη σημασία του ρόλου του ICAO. Ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι η χώρα μας σέβεται τις συστάσεις και τα κριτήρια του Οργανισμού και συμμετέχει ενεργά στη χάραξη της παγκόσμιας στρατηγικής, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των κανόνων διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά αντίθετες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων, ο οποίος είναι εξάλλου και ο στρατηγικός στόχος του ICAO.