Πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή παρασημοφόρησης του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Βαληνάκη, με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, για τη συμβολή του στην προώθηση των ελληνογερμανικών σχέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την παρασημοφόρηση πραγματοποίησε ο Γερμανός Πρέσβης, Δρ Wolfgang Schultheiss, ο οποίος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς του κ. Βαληνάκη με τη γερμανική κουλτούρα λόγω των μαθητικών και φοιτητικών σπουδών του, καθώς και της συνεργασίας του με διακεκριμένα ακαδημαϊκά ινστιτούτα της Γερμανίας. Παράλληλα, εξήρε το ρόλο του και την πολύτιμη συνεισφορά του κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. πριν δύο χρόνια σε κρίσιμα ζητήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι διαπραγματεύσεις για το Δ΄ΚΠΣ και η Συνθήκη της Λισαβώνας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε το γερμανό πρέσβη για την τιμή που του έκανε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας απονέμοντάς του το συγκεκριμένο παράσημο, αναφέρθηκε στο «γεφυροποιό ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στη Νέα Ευρώπη αλλά και στην ικανότητά της να στηρίζει την Ε.Ε. των 27».

Ο κ. Βαληνάκης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους χιλιάδες Γερμανούς τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και «αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές μας στη Γερμανία», επισήμανε την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο κρατών και δια μέσω του τουρισμού, ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά αποτελεί «μορφή διπλωματίας».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη οικονομική κρίση αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. σήμερα, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει «περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη» και επομένως πρέπει με γοργούς ρυθμούς «να προωθηθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δώσουμε μορφή στη νέα Ευρώπη, ενισχύοντας την κοινή κληρονομιά» υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης, ενώ υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.