Αθήνα, Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘’Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η Κύπρος του Σχεδίου Ανάν’’ :  Ομιλία Γιάννη Βαληνάκη στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος με Θέμα: ‘’Το Κυπριακό στο Διεθνές Σύστημα 1945 – 1974’’ Λευκωσία, 8-9-10/4/2011

Κυριότερα αποσπάσματα: ‘’… Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τη γενναία στάση της Κύπρου σε εκείνες τις ψευδεπίγραφες διαπραγματεύσεις, που οδηγούσαν σε προαποφασισμένη επιδιαιτησία για να επιβληθεί το σχέδιο Ανάν.(…) Στη Λουκέρνη, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με τη συνεργασία της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας και την αποφασιστική συμπαράσταση της Ελλάδας και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όρθωσε με μεγάλη γενναιότητα και σθένος το ανάστημα της Κύπρου απέναντι στις παγίδες μιας προσχηματικής διαπραγμάτευσης. (…) Στο Λουξεμβούργο, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. κατατέθηκε από βρετανικής πλευράς ένα προκλητικό σχέδιο απόφασης που επιχειρούσε ουσιαστικά να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αναβαθμίζοντας τους τουρκοκύπριους και «τιμωρώντας» τους Ελληνοκύπριους για την ψήφο τους. Περάσαμε με τον Πέτρο Μολυβιάτη όλη τη μέρα κυνηγώντας πότε την ιρλανδική Προεδρία, πότε τον Jack Straw και πότε τους άλλους υπουργούς για να «ξεδοντιάσουμε» το κείμενο και να αντρέψουμε την αντεπίθεση που εκδηλωνόταν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν η Κύπρος αποκτήσει τα πολυπόθητα πλήρη δικαιώματα του Κράτους – Μέλους. (…)
 Εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά για μια ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική, για να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη νέα αυτή διαπραγματευτική ισχύ. Και εκεί που κάποτε άλλοι αποφάσιζαν για την τύχη της, να έχει πλέον, σήμερα, πάρει την τύχη στα χέρια της και να συναποφασίζει για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής της.
 (…) Προσθέστε, σε ένα περίπου χρόνο από τώρα, αυτή την ασφαλέστερη, ισχυρότερη και πλουσιότερη Κυπριακή Δημοκρατία να προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Και αυτό υπογραμμίζω την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι την Κύπρο του Σχεδίου Ανάν!
 Ως ελληνισμός χρωστούμε λοιπόν χάρη σε όλους που συνέβαλαν στο να φτάσει η Κύπρος στο κατώφλι της ΕΕ πριν από 7 χρόνια. Είναι πολλοί οι άξιοι της Πατρίδας. Αλλά η μεγαλύτερη τιμή, η ιστορική καμπή και σε τελευταία ανάλυση η ελευθερία και η πραγματική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν:
·    Σε αυτούς που ανέτρεψαν τους εκβιαστικούς σχεδιασμούς και οδήγησαν αυτήν την Κυπριακή Δημοκρατία στους ασφαλείς κόλπους της Ευρώπης.  
·    Σε αυτούς που ανέτρεψαν τα δεδομένα και επιτρέπουν σήμερα στην Κύπρο να είναι ισχυρή και αισιόδοξη.
·    Σε αυτούς που εξασφάλισαν με την αντίσταση και τους χειρισμούς τους ότι η όποια λύση στο ‘’Κυπριακό’’ θα είναι υποχρεωτικά σύμφωνη με τη βούληση των Ελληνοκυπρίων
·    Σε αυτούς που ανάγκασαν την Τουρκία να καταλάβει – έστω και αν υποκρίνεται ότι δεν καταλαβαίνει – ότι το ευρωπαϊκό της μέλλον, για να υπάρξει περνάει από τη Λευκωσία! Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν!’’
Για αυτή λοιπόν, τη μεγάλη ιστορική ανατροπή είναι, που χρωστούμε στον αείμνηστο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, όλοι, εθνικές χάριτες.!
Ήταν ένας από εμάς. Ήταν ένας σαν όλους. Αλλά ήταν τόσο ξεχωριστός, που έμπαινε πάντα μπροστά για χάρη μας! ‘’