Τετάρτη, 14 Απριλίου 2004

1.       Πώς θα περιγράφατε το κλίμα που θα συναντήσετε στην Κύπρο σχετικά με το σχέδιο Αναν;

Είναι ένα κλίμα δημιουργικού προβληματισμού. Ο κυπριακός λαός καλείται να πάρει μια κρίσιμη απόφαση. Στις συνομιλίες που είχα τόσο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο όσο και με τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων, κοινή ήταν η αντίληψη πως η νηφαλιότητα και η σύνεση αποτελούν σήμερα απαραίτητες προϋποθέσεις αναφορικά με το σχέδιο. Χωρίς περιττές εντάσεις και καταστροφολογίες. Εξυπακούεται πως θα στηρίξουμε την απόφαση που θα πάρουν οι Ελληνοκύπριοι, γιατί πρώτα-πρώτα τους αφορά άμεσα, αλλά και γιατί θα είναι προϊόν ώριμης και βασανιστικής σκέψης. Στόχος μας, όπως έχω πει, δεν πρέπει να είναι μόνο το αύριο, αλλά και το μεθαύριο της Κύπρου.

2.       Πέρα από συναισθηματισμούς, το σχέδιο Αναν είναι κατά την εκτίμησή σας λειτουργικό;

Η κρίση στο θέμα της λειτουργικότητας δεν είναι θέμα συναισθήματος. Είναι όμως και θέμα προσμέτρησης άλλων παραγόντων πέρα από τα κείμενα. Όπως από το αν θα υπάρξει και από την τουρκοκυπριακή πλευρά πραγματική βούληση για να πετύχει. Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι πάντως ένας παράγοντας που κάτω από τέτοιες συνθήκες λογικά θα άρει ορισμένες δυσλειτουργικότητες. Είναι πάντως ξεκάθαρο πως το τελευταίο σχέδιο είναι ένα συμβιβαστικό κείμενο και υπάρχουν σημεία που θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει στον κατάλληλο χρόνο την εκτίμησή της.

3.       Η μη αποδοχή του σχεδίου Αναν με ευθύνη της ελληνικής πλευράς μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους;

Δεν είναι σώφρον να αποκλείουμε τέτοια, μεμονωμένα όμως, ενδεχόμενα. Θα έχουμε αναταράξεις..

4.       Πόσο θα επηρεάσει τις εξελίξεις το «οριστικό» όχι του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου;

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος  δεν είναι μόνο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και μια προσωπικότητα με μεγάλη μάλιστα αποδοχή. Η θέση του είναι καθαρή και εκφράζει την εκτίμησή του. Αυτό πρέπει να είναι σεβαστό απ’ όλους. Από κει και πέρα, θα τοποθετηθούν και οι πολιτικές δυνάμεις και ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει μόνος του.

5.       Η αντιπολίτευση τοποθετήθηκε πάνω στο σχέδιο Αναν. Η κυβέρνηση γιατί δεν τοποθετείται; Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί για απραξία πολιτικής.

Ρόλος μιας κυβέρνησης δεν είναι να προλαμβάνει τα δελτία ειδήσεων, αλλά τις εξελίξεις. Η τοποθέτηση δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

6.       Πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση πάνω στο σχέδιο Αναν;

Αυτό θα το κρίνει η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα.

7.       Με δεδομένο ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν καταλήγει σε δεσμευτική απόφαση, τι ελπίζετε να επιτευχθεί από αυτήν τη συνάντηση;

Βασικός στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής, ήδη όπως είχε εκτεθεί και από το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι η εθνική συναίνεση και η ομοψυχία, ιδίως μάλιστα σε περιστάσεις όπως και αυτή. Η κυβέρνηση το εννοεί και δεν μένει στα λόγια. Οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, στις κρίσιμες εθνικές περιστάσεις, οφείλουν  να κινούνται προς την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για το καλό του τόπου και του Ελληνισμού. Όμως είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στον κυπριακό λαό να εκφράσει την κρίση του, χωρίς κινδυνολογία και εκβιαστικά διλήμματα, τα οποία μάλιστα μπορεί να οδηγήσουν και στα αντίθετα αποτελέσματα. Ο κυπριακός λαός έχει ένα σχέδιο μπροστά του και είμαι βέβαιος πως τα ζυγίζει όλα.

8.       Πόσο θα επηρεάσει μια ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η  Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έχουμε μια καλή συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση του κ. Ερντογάν και, όπως γνωρίζετε, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν μια σταθερή σχέση. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι θέσεις μας έχουν εκφραστεί πολλές φορές. Θέλουμε μια πραγματικά «ευρωπαϊκή Τουρκία», έναν ευρωπαίο γείτονα στα ανατολικά μας σύνορα.

9.       Το σχέδιο Αναν είναι η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού;

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες για ειρήνη και συνεργασία. Είναι, βέβαια, η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που έχει δημιουργηθεί μια τέτοια δυναμική και ένα σχεδόν πλήρες σχέδιο είναι δύσκολο να υπάρξει ριζικά διαφορετικό σχέδιο στο προβλεπόμενο μέλλον. Όμως, στόχος μας πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι η επίλυση του προβλήματος. Ακόμη και στην περίπτωση ενός «όχι» στο δημοψήφισμα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτόν το σκοπό.