Συνέντευξη στην εκπομπή Western του Kontra TV με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, 25/1/21

«Κακώς προσήλθαμε τόσο γρήγορα σε ένα διάλογο με την Τουρκία, την ώρα που μπορούσαμε— και αυτή είναι και η δική μου εναλλακτική πρόταση—να περιμένουμε τουλάχιστον μερικούς μήνες. Τουλάχιστον δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο, που Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανασυνθέσει την νέα της πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί τρέξαμε τόσο πολύ”.

Γιατί έπρεπε να περιμένουμε;

Πρώτον, διότι επί τετράμηνο βιάστηκε και παραβιάστηκε η Ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελληνική ΑΟΖ και τα Ελληνικά Δικαιώματα και όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι λογικό να πιέζεις τους τρίτους να πάνε σε κυρώσεις εναντίον του παραβάτη Τουρκία και την ίδια στιγμή εσύ να πηγαίνεις σε συζητήσεις μαζί του σαν να μην συμβαίνει τίποτα!

Δεύτερον, «διότι όταν πηγαίνεις σε έναν διερευνητικό διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς κανόνες και χωρίς εγγυήσεις, προφανώς είναι σαν να δίνεις ένα είδος συγχωροχαρτιού στην άλλη πλευρά, ένα πιστοποιητικό “ΕΥΡΩφροσύνης” ή πιστοποιητικό “ΝΑΤΟφροσύνης”, καλής διαγωγής, που η Τουρκία έχει ανάγκη, διότι πιέζεται από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά τόσο έντονα. Πιέζεται και από την ΕΕ που και αυτή είναι αναγκασμένη κάτι να κάνει, παρόλο που δεν θέλει κανένας τους στην ΕΕ, πλην πολύ λίγων, να σπρώξουν προς την κατεύθυνση των κυρώσεων».

«Παρόλα αυτά ενώ η Τουρκία είναι πιεσμένη εξωτερικά και εσωτερικά από την οικονομία, τρέχουμε εμείς να κάνουμε διερευνητικό διάλογο με την Τουρκία, χωρίς κανόνες παιχνιδιού, χωρίς προϋποθέσεις”.

“Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο σπεύδουμε τόσο πολύ”. «Δεν πας, όταν η Τουρκία έχει ανάγκη τα πιστοποιητικά καλού παιδιού, να της δώσεις το σωσίβιο που χρειάζεται ο Ερντογάν σε μια στιγμή που πιέζεται και εσωτερικά και εξωτερικά”.

“Τώρα,  γιατί η κυβέρνηση το κάνει αυτό; Πιστεύω ότι υπάρχει μια ρομαντική διάθεση σε πολλούς, κυρίως σε αυτούς που προέρχονται από την Σημιτική πλευρά».