Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Βαληνάκη, με Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μανουσέρ Μοτάκι (2006-07-14)

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2006

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν κ. Μανουσέρ Μοτάκι. Μετά το πέρας των συνομιλιών ο κ. Βαληνάκης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν τον κ. Μοτάκι, με τον οποίο συζητήσαμε μια σειρά από θέματα, τις διμερείς μας σχέσεις, τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ιράν και τα περιφερειακά θέματα, ιδίως βέβαια στη Μ. Ανατολή.
Η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας ενδιαφέρεται και αναμένει η δέσμη προτάσεων που κατατέθηκε από τη μεριά των 6 στις αρχές Ιουνίου να γίνει σαφώς δεκτή από το Ιράν, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε ότι το Ιράν θα πρέπει από τη δική του την πλευρά να ανοίξει την προοπτική της διαπραγμάτευσης με την απάντησή του και να φύγει έτσι το συζητούμενο θέμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ως προς την προοπτική των διμερών μας σχέσεων, συζητήσαμε για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω ιδίως στον οικονομικό τομέα και τον τομέα του εμπορίου.

Τέλος, είναι ευνόητο ότι συζητήσαμε και τις ευρύτερες εξελίξεις της Μ. Ανατολής. Θέση της Ελλάδος είναι ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας. Η βία δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα προβλήματα, τα επιτείνει μόνο και τα μεγενθύνει. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών. Η σύνεση και η αυτοσυγκράτηση είναι οι αρχές εκείνες, οι οποίες πρέπει να οδηγήσουν στη λύση των προβλημάτων».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να μας πείτε για τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών για την ασφάλεια των Ελλήνων στον Λίβανο;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις στον Λίβανο. Έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου. Αξιολογούμε την κατάσταση. Άλλωστε υπάρχει και μια τελευταία εξέλιξη. Ένα αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών θα είναι έτοιμο τις προσεχείς ώρες προκειμένου να βοηθήσει στον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται ή που θα πάνε στη Συρία.