Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ, κ. Βαληνάκη, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Barrot (2009-06-30)

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2009

Το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η διερεύνηση τρόπων αποτελεσματικής αντιμετώπισής του μέσα από την άμεση λήψη πρακτικών μέτρων αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια, κ. Jacques Barrot στο περιθώριο της διημερίδας εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στη Βουλιαγμένη.

Ο κ. Βαληνάκης επισήμανε την ανάγκη ουσιαστικής έκφρασης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με πρακτικές πρωτοβουλίες σε ένα ζήτημα, που όπως είπε χαρακτηριστικά, ανάγεται πλέον –μετά και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής- σε μείζον ευρωπαϊκό θέμα υψηλής προτεραιότητας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ε.Ε. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ειδικότερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται την πρώτη πίεση, διευκρινίζοντας ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, ως πύλης εισόδου προς την Ευρώπη από Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, τα νησιά αυτά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στα μεταναστευτικά κύματα. Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει στο Αιγαίο το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης εμφανίζουν έκτακτα χαρακτηριστικά και γι’ αυτό απαιτείται έκτακτη βοήθεια, τόνισε εμφατικά ο κ. Βαληνάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο να υπάρξει πρόβλεψη για ειδική βοήθεια στη χώρα μας, π.χ. μέσω πιλοτικού προγράμματος με άμεση εφαρμογή που να περιλαμβάνει:
– Την εντατικοποίηση και ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων και περιπολιών της FRONTEX στα θαλάσσια σύνορά μας, με περισσότερα ευρωπαϊκά μέσα (πλωτά και εναέρια, ειδικοί εμπειρογνώμονες).
– Την επιπρόσθετη οικονομική συνδρομή για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.
– Την εφαρμογή άμεσων και πρακτικών μέτρων που θα ανακουφίσουν την πίεση των νησιωτικών περιοχών, όπως, π.χ. τη χρησιμοποίηση πλωτού κέντρου πρώτης υποδοχής και μεταφοράς των παράνομων μεταναστών.

O κ. Βαληνάκης δεν παρέλειψε να συζητήσει με τον κ. Barrot τις προτάσεις που αναμένεται να προετοιμάσει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης για τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις που έδωσε το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να επιβεβαιώνουν στην πράξη την κοινοτική αλληλεγγύη δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ζήτημα το οποίο εξάλλου έθεσε και στη σουηδική προεδρία της ΕΕ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στη Στοκχόλμη την προηγούμενη βδομάδα.

Η στάση της Τουρκίας, επίσης, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης. Ο κ. Βαληνάκης επέμεινε στην ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.- Τουρκίας για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής αλλά και της πλήρους εφαρμογής του υφιστάμενου ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, κάτι που ζητείται από την Τουρκία στις πρόσφατες σημαντικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. «Εμείς πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, και διευκρίνισε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι θέμα Ελλάδας-Τουρκίας αλλά Ε.Ε.-Τουρκίας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Τουρκία και τους εταίρους μας.