Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννη Βαληνάκη, με τον Βρετανό Αναπληρωτή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Geoffrey Hoon (2007-04-25)

Αθήνα, 25 Απριλίου 2007

«Για την Ελλάδα, εμβάθυνση και διεύρυνση πηγαίνουν μαζί», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του Βρετανού Αναπληρωτή Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Geoffrey Hoon, την Τρίτη, 24 Απριλίου και στο οποίο συζητήθηκαν τα θέματα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.

«Στόχος μας είναι να μετατραπεί η ευρύτερη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά που θα δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας και βεβαίως ένα κλίμα ασφάλειας για όλους. Για την Ελλάδα, εξευρωπαϊσμός της γειτονιάς μας σημαίνει διεύρυνση και ενίσχυση της ζώνης σταθερότητας γύρω αλλά και πέρα από τα σύνορά μας. Σημαίνει γείτονες που λειτουργούν με ευρωπαϊκά πρότυπα, τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και στην εξωτερική τους συμπεριφορά. Η προοπτική αυτή μεταφράζεται σε μία ομπρέλα ασφάλειας και ευημερίας για τους πολίτες μας, ιδιαίτερα για τα νησιά μας και τις ακριτικές μας περιοχές», επισήμανε ο κ. Βαληνάκης αναφερόμενος στη διαδικασία διεύρυνσης της Ένωσης.

Σχετικά με το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «Η Ε.Ε. πρέπει να ξαναβρεί τον πολιτικό και θεσμικό βηματισμό της και να κοιτάξει το μέλλον της με σιγουριά και αυτοπεποίθηση» και διευκρίνισε ότι «εμείς, ως χώρα που έχει κυρώσει τη Συνταγματική Συνθήκη, πιστεύουμε ότι πρέπει η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά και να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στους πολίτες της. Γι’ αυτό στόχος μας θα πρέπει να είναι η αναζήτηση και επίτευξη μιας νέας συναίνεσης για τη βελτίωση της Συνθήκης και όχι τον κατακερματισμό της».