Αποτελέσματα συνάντησης ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη με τον Πρόεδρο του (ΣΕΤΕ), κ. Ν. Αγγελόπουλο (2009-01-29)

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2009

Με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Νίκο Αγγελόπουλο, συναντήθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, χθες Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009, στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας και συνεργασίας για θέματα τουρισμού που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Βαληνάκης συζήτησε με τον κ. Αγγελόπουλο για την πολιτική και τις δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών στο ζήτημα της επιτάχυνσης και απλούστευσης των διαδικασιών χορήγησης βίζας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες των χωρών εκτός Σένγκεν που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας με ιδιαίτερη αναφορά στις περιπτώσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στο ελληνικό κέντρο θεωρήσεων που δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Μόσχα και λειτουργεί παράλληλα με το Γενικό Προξενείο της χώρας μας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι με την έναρξη λειτουργίας του τον Σεπτέμβριο του 2008, σημείωσε αύξηση στη χορήγηση θεωρήσεων κατά 64% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2007.

Μάλιστα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών να δημιουργήσει νέα κέντρα θεωρήσεων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στη διευκόλυνση του ρωσικού τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Όσον αναφορά την Ουκρανία, ο κ. Βαληνάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη προξενική παρουσία στην Ουκρανία και τόνισε πως είμαστε η μόνη χώρα από τα παλιά κράτη μέλη της Ε.Ε που διαθέτει 3 προξενεία στην Ουκρανία. Υπογράμμισε, δε, την αύξηση στις βίζες που σημειώθηκε κατά τη φετινή τουριστική σεζόν (από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2008) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 από το Γενικό Προξενείο Κιέβου κατά 26,25 %.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Νίκος Αγγελόπουλος, ευχαρίστησε τον κ. Βαληνάκη καθώς χάρη στις προσπάθειες αυτές έχει βελτιωθεί σημαντικά η διαδικασία έκδοσης της βίζας, ένα μεγάλο θέμα που για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως τροχοπέδη στον ελληνικό τουρισμό.

«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί και τα πολύ καλά σχόλια που ακούμε από τους τουριστικούς φορείς και από τις ξένες κυβερνήσεις, είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Εμείς βέβαια θεωρούμε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τους στόχους που έχουμε βάλει. Ειδικά σε μία δυσχερή συγκυρία όπως είναι η σημερινή λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής», συμπλήρωσε ο κ. Βαληνάκης.